Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. December 16. 16:01, hétfő | Külföld
Forrás: mti

A leggyengébb gazdasági teljesítménnyel zárhatja az évet az euróövezet 2013 óta

A leggyengébb gazdasági teljesítménnyel zárhatja az évet az euróövezet 2013 óta

A feldolgozóipar decemberi teljesítménye alapján 2013 óta a leggyengébb gazdasági teljesítményt nyújthatja az idei negyedik negyedévben az euróövezet a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerint.

A Markit beszerzésimenedzserek körében végzett felmérése alapján a feldolgozóipari BMI előzetes decemberi értéke a várakozásoknál kisebb, a szolgáltatóipari mutató viszont a várakozásoknál nagyobb, a feldolgozóipari és szolgáltatóipar adatok összesítésével képzett kompozit BMI pedig a várakozásoknál kissé alacsonyabb.

A feldolgozóipari BMI 45,9 pontra csökkent a novemberi 46,9 pontról a várt javulás, 47,3 pont helyett. A szolgáltatóipari BMI viszont négy havi csúcsra, 52,4 pontra emelkedett 51,9 pontról, azaz jóval nagyobb javulást ért el a vártnál, ami 52,0 pont volt. A kompozit BMI pedig a várt szerény javulás, 50,7 pont helyett megmaradt az előző havi 50,6 pontos szinten, mivel a szolgáltatóipari javulás ellentételezte a feldolgozóipari visszaesés hatását.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A feldolgozóiparban a termelés 2012 októbere óta a legnagyobb mértékben esett vissza decemberben, a foglalkoztatás pedig hét éve a legnagyobb mértékben csökkent. A feldolgozóipar új megrendelései már a tizenötödik egymást követő hónapban csökkentek, a megrendelés-állomány csökkenésének a mértéke pedig felgyorsult.

A szolgáltatóipari adatokkal kiegészítve azonban a kompozit mutató alapján az euróövezeti gazdasági teljesítmény decemberben az előző havi szinten stagnált, a megrendelések kissé emelkedtek, a megrendelés-állomány hat hónapja a legkisebb mértékben csökkent, új munkahelyek viszont hat éve a legkisebb számban létesültek.

"Az euróövezeti gazdaság 2013 óta a leggyengébb állapotban zárja a 2019-es évet. A gazdaság már a negyedik hónapja alig-alig araszol előre, a BMI adatok tanúsága szerint így 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani a negyedik negyedévben" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "Nem nagyon látni a javulás jeleit" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "az új megrendelések alig növekednek, a munkahelyteremtés pedig öt éve a legalacsonyabb szinten rekedt meg, mivel a vállalatok a bizonytalan kilátások és a gyenge kereslet környezetében igyekeznek költségeiket csökkenteni".

Chris Williamson szerint annak ellenére is, hogy a szolgáltatóipar feltűnően ellenállóképesnek mutatkozik a feldolgozóipari lassulással szemben, a foglalkoztatás további csökkenése már átgyűrűzhet a szolgáltatóipar teljesítményére is. "A német feldolgozóipar teljesítményének jelentős visszaesése előre vetíti a negyedik negyedévi GDP-csökkenés lehetőségét. Franciaország azonban ellenállóbbnak bizonyult és nagyban hozzájárulhat az euróövezeti gazdaság negyedik negyedévi növekedéséhez" - fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.