Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. November 02. 07:12, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

A legjobb karácsonyi receptek

A legjobb karácsonyi receptek

Lassan közeleg a karácsony, és elkezdődik a készülődés az ünnepekre, amelynek csúcspontja a esti vacsora és természetesen az ajándékozás. Ami a családnak öröm, az a háziasszonynak komoly kihívás.

Mi kerüljön a karácsonyi ünnepek alatt az asztalra. A legnépszerűbb karácsonyi recepteket gyűjtöttük össze.

A halászlé
A halászlé szinte kihagyhatatlan eleme a szentestének. Klasszikus magyar étel, amely komoly tradíciókkal rendelkezik. Nem mellékesen a halászlé komoly vallási jelentéssel is bír. Jézus apostolainak jelentős része halászember volt. Gyakran szól a híveihez halászcsónakból és hivatkozott magára, mint a lelkek halásza. A püspökök csúcsos süvege is egy halfejet formáz.
A halászlé tehát nem véletlenül a karácsonyi estebéd elhagyhatatlan része. A halászlé receptet itt találod. A halászlé mellett vagy helyett gyakran kerül a karácsonyi asztalra a rántott hal is.

Töltött káposzta
A töltött káposzta is klasszikus karácsonyi étel. Nem véletlenül. Elkészítésére hagyományosan a téli időszakban került sor. A tradicionális paraszti kultúrában a disznóvágások időszaka a tél volt. Ekkor, gyakran már előre elkészítették és bekeverték a töltött káposztába való húst, amit aztán karácsonykor (is) felhasználtak. A töltött káposztát ahány vidék annyiféle módon készítik el.
Az egyik klasszikus változata az Alföldi töltött káposzta, amelynek egyedisége, hogy készítésekor hagymát és szalonnát is használnak. Szintén egyedi vonás a tojás és a babérlevél használata. A teljes töltött káposzta receptet itt találjuk, természetesen ennek egyszerűbb változata is elkészíthető. A hús, és a káposzta együttese a további hozzávalók nélkül is kitűnő ízt biztosít.

Franciasaláta
Bár nem hagyományos magyar étel, kétségtelen, hogy a franciasaláta igen közkedvelté vált, és a ’80-as évektől kezdve a hazai családoknál is kihagyhatatlan karácsonyi étellé vált, gyakran összekötve a szilveszteri időszakkal.
Ha a hagyományos franciasalátára esetleg már ráuntuk, léteznek egyedibb megoldások is, mint például az őzgerincben készült franciasaláta, amellyel rokonainkat is meglephetjük.
A franciasalátát elkészíthetjük magunk is, de igen sok étteremből is rendelhető, ha már nem fér bele időnkbe ennek elkészítése.

Bejgli
Egyértelműen a karácsonyi édességek sztárja a bejgli, amelynek egészen fantasztikus hagyományai vannak. Ismereteink szerint a begjli őse, már a 14. században is létezett, és szinte egész Európában ismerik. Ennek ellenére nem túlzás magyar ételnek nevezni, hiszen népszerűségét tekintve, Lengyelországban és nálunk a legelterjedtebb. A mák a gazdagság szimbóluma volt, a dióról azt tartották, hogy rontás ellen kiváló. ez az étel szellemiségét tekintve még őrzi a babonás magyar vidék hagyományait is!
Bár a klasszikus a mákos és diós bejgli, ma már igen népszerű a kakaós bejgli is, amelynek receptjét itt találhatod meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.