Hírek
2015. November 02. 07:12, hétfő |
Helyi
Forrás: ITE
A legjobb karácsonyi receptek

Lassan közeleg a karácsony, és elkezdődik a készülődés az ünnepekre, amelynek csúcspontja a esti vacsora és természetesen az ajándékozás. Ami a családnak öröm, az a háziasszonynak komoly kihívás.
Mi kerüljön a karácsonyi ünnepek alatt az asztalra. A legnépszerűbb karácsonyi recepteket gyűjtöttük össze.
A halászlé
A halászlé szinte kihagyhatatlan eleme a szentestének. Klasszikus magyar étel, amely komoly tradíciókkal rendelkezik. Nem mellékesen a halászlé komoly vallási jelentéssel is bír. Jézus apostolainak jelentős része halászember volt. Gyakran szól a híveihez halászcsónakból és hivatkozott magára, mint a lelkek halásza. A püspökök csúcsos süvege is egy halfejet formáz.
A halászlé tehát nem véletlenül a karácsonyi estebéd elhagyhatatlan része. A halászlé receptet itt találod. A halászlé mellett vagy helyett gyakran kerül a karácsonyi asztalra a rántott hal is.
Töltött káposzta
A töltött káposzta is klasszikus karácsonyi étel. Nem véletlenül. Elkészítésére hagyományosan a téli időszakban került sor. A tradicionális paraszti kultúrában a disznóvágások időszaka a tél volt. Ekkor, gyakran már előre elkészítették és bekeverték a töltött káposztába való húst, amit aztán karácsonykor (is) felhasználtak. A töltött káposztát ahány vidék annyiféle módon készítik el.
Az egyik klasszikus változata az Alföldi töltött káposzta, amelynek egyedisége, hogy készítésekor hagymát és szalonnát is használnak. Szintén egyedi vonás a tojás és a babérlevél használata. A teljes töltött káposzta receptet itt találjuk, természetesen ennek egyszerűbb változata is elkészíthető. A hús, és a káposzta együttese a további hozzávalók nélkül is kitűnő ízt biztosít.
Franciasaláta
Bár nem hagyományos magyar étel, kétségtelen, hogy a franciasaláta igen közkedvelté vált, és a ’80-as évektől kezdve a hazai családoknál is kihagyhatatlan karácsonyi étellé vált, gyakran összekötve a szilveszteri időszakkal.
Ha a hagyományos franciasalátára esetleg már ráuntuk, léteznek egyedibb megoldások is, mint például az őzgerincben készült franciasaláta, amellyel rokonainkat is meglephetjük.
A franciasalátát elkészíthetjük magunk is, de igen sok étteremből is rendelhető, ha már nem fér bele időnkbe ennek elkészítése.
Bejgli
Egyértelműen a karácsonyi édességek sztárja a bejgli, amelynek egészen fantasztikus hagyományai vannak. Ismereteink szerint a begjli őse, már a 14. században is létezett, és szinte egész Európában ismerik. Ennek ellenére nem túlzás magyar ételnek nevezni, hiszen népszerűségét tekintve, Lengyelországban és nálunk a legelterjedtebb. A mák a gazdagság szimbóluma volt, a dióról azt tartották, hogy rontás ellen kiváló. ez az étel szellemiségét tekintve még őrzi a babonás magyar vidék hagyományait is!
Bár a klasszikus a mákos és diós bejgli, ma már igen népszerű a kakaós bejgli is, amelynek receptjét itt találhatod meg.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 02. 09:38, szerda | Helyi
TÖBB TUCAT BALHÉÉRT FELELHET
A tatabányai nyomozók befejezték az eljárást az ellen a 26 éves férfi ellen, aki lopásokat, rablást, garázdaságot és testi sértést is elkövetett.
2025. Március 25. 23:26, kedd | Helyi
Richter TETT-mesepályázat – Díjazták a legjobb természettudományos meséket
2025. Március 25. 09:58, kedd | Helyi
KERESSÜK A SZEMTANÚKAT ÉS A BALESET OKOZÓJÁT
Az ismeretlen járművezető áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol érintőlegesen ütközött egy másik járművel.
2025. Március 19. 07:58, szerda | Helyi
Erdő Péter kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által meggyilkolt vértanú pap boldoggá avatását
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által 1944-ben meggyilkolt katolikus pap, embermentő boldoggá avatását vértanúság címén.