Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2017. November 23. 07:06, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

A légszennyezés a sperma minőségét is károsítja

A légszennyezés a sperma minőségét is károsítja

A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint

Egy nemzetközi kutatócsoport Tajvanon azt vizsgálta, miként hat a férfiak egészségére a levegőben lévő szállópor-koncentráció, a hosszú távú kutatásba 6500 15-49 év közötti férfit vontak be.

A férfiak 2001 és 2014 között vettek részt orvosi vizsgálatokon, amikor vizsgálták ivarsejtjeik minőségét - mennyiségüket, formájukat, méretüket, mozgásukat - az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó irányelvei alapján.

A NASA műholdas adatainak és egy új matematikai modellnek a segítségével a szakemberek megbecsülték az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb szállópor részecskék (PM2,5) koncentrációját minden férfi otthona körzetében három hónapon át - ami megfelel annak az időszaknak, amennyi alatt az ivarsejt képződik -, majd két éven keresztül.

Szoros összefüggést mutattak ki a PM2,5 szintje és az abnomális formájú ivarsejtek között. A szállópor szintjének köbméterenkénti minden 5 mikrogrammos emelkedése a normális spermaméret és alak jelentős csökkenésével járt a kétéves időszakban.

Ugyanakkor megfigyelték a spermaszám jelentős növekedését, ami valószínűleg egy kompenzációs mechanizmust jelenthet a méret és a forma káros hatásainak kivédésére - vélik a szakemberek, akik hasonló megfigyeléseket tettek a három hónapos időszak alatt is.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy kutatásuk megfigyelésen alapul, így határozott következtetéseket, ok-okozati összefüggéseket nem lehet levonni belőle, és a kutatóknak nem voltak adataik arról sem, hogy a tanulmányba bevont férfiaknak korábban voltak-e nemzőképességi problémái.

Címkék: légszennyezés, sperma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.