Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 07. 07:45, vasárnap | Helyi
Forrás: Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

A magas vérnyomás ellen - ma van az Egészség Világnapja

A magas vérnyomás ellen - ma van az Egészség Világnapja

Április 7-e az Egészség Világnapja, melynek idei témája a magas vérnyomás. Ma a különféle szervezetek világszerte arra hívják fel a figyelmet, hogy a magas vérnyomás elkerülhető, gyógyítható.

A felnőttek egyharmada szenved magas vérnyomástól a világon. Az 50 és 59 év közöttiek felének, a 20 és 39 év közöttiek 10 százalékának ez a problémája – derül ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből.

A magas vérnyomás felelős a halálesetek csaknem a feléért, köztük az agyvérzésért és a szívbetegségekért. Április 7-én, az egészségügyi világnapon ezúttal arra hívják fel a figyelmet világszerte, hogy a magas vérnyomás elkerülhető és gyógyítható. A WHO felhívása szerint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatait az alábbi tényezők által lehet csökkenteni:

- só bevitel csökkentése
- kiegyensúlyozott táplálkozás
- az alkoholfogyasztás mérséklése
- rendszeres fizikai aktivitás
- az egészséges testsúly fenntartása
- dohányzás mellőzése.

Ennek érdekében világszerte kormányzati intézkedéseket tesznek. Japánban például az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium rendszeres egészségügyi szűréseket vezetett be a 40 év feletti korosztálynak. Egészségügyi dolgozók és önkéntesek bevonásával tájékoztatták a szűrés lehetőségéről és fontosságáról az érintetteket. Az egészséges életmódot népszerűsítő reklámkampányokkal egészítették ki a programot. A kampány fontos része a pedagógusokkal és étkeztetőkkel való együttműködés, melynek keretében egészséges főzőiskolákat szerveztek a felnőttek és gyerekek számára.

Magyarországon az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) hirdette meg a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot, melyről bővebb információ a www.oeti.hu oldalon olvasható.

Komárom-Esztergom megye lakosságának megbetegedési és halálozási adatai egyaránt felhívják a figyelmet a téma fontosságára.

Megyénkben a vezető helyen álló keringési rendszer betegségei közé tartozik a már fiatal korban megjelenő, és az életkor előre haladtával egyre gyakoribb magas vérnyomás betegség, melynek aktuális adatai az alábbi diagramokon jól láthatók:

magas vérnyomás, egészség világnapja, megelőzhető, gyógyítható,

Betegségek megoszlása a főbb betegségcsoportok szerint
Komárom-Esztergom megye felnőtt lakossága körében, 2011-ben.
Forrás: KSH, OSAP Háziorvosi Jelentések

magas vérnyomás, egészség világnapja, megelőzhető, gyógyítható,

Keringési rendszer betegségeinek megoszlása főbb betegségcsoportok szerint Komárom-Esztergom megye felnőtt lakossága körében, 2011-ben.

A bekövetkezett halálesetek száma megyénkben 2011. évben:
3154, ebből a magas vérnyomás okozta 166 fő halálát.

A kockázati tényezők kiküszöbölésével csökkenthető a magas vérnyomás kialakulásának esélye, odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Ehhez kacsolódóan minden érdeklődőt várnak április 8-án 14-17 óra között Tatabányán a Vértes Center földszintjén ingyenes vérnyomásmérésre valamint életmódbeli tanácsadásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.