Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Június 14. 15:25, hétfő | Helyi

A magyar foci hőskora a Széchenyi téren

A magyar foci hőskora a Széchenyi téren

A magyar labdarúgás története címmel nyílt szabadtéri kiállítás ma délelőtt a Széchenyi téren.

A Nemzeti Fotótár focitörténeti tárlatát Fürst-Borsos Ádám, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtófőnöke nyitotta meg. Fürst-Borsos elmondta, hogy az Esztergomban látható anyag, az ország további hat városában került felállításra.

A tárlat célja az, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban egykor szebb időket látott, de ma is rendkívül népszerű sportág közösségépítő erejére, ami nem csak a sportolókat, hanem a szurkolókat is lelkesíti és közelebb hozza egymáshoz.

Az MTVA sajtófőnöke szerint a focitörténeti képek, emlékek ösztönzőleg hathatnak az emberekre, akik ezáltal jobban követik majd az épp most folyó EB mérkőzéseit, amelyeket immár a korlátozó rendelkezések feloldása miatt a közösségi tereken, kivetítőkön is lehet nézni, mint például Esztergomban is.

A városunkban felállított kiállítás kapcsán, Erős Gábor alpolgármester elmondta, hogy játékvezetői múltja miatt erős a kötődése a labdarúgáshoz, amelyben ma nem érünk el olyan kimagasló eredményeket, mint a korábbi évtizedekben, ám ennek ellenére optimistán kell a dolgokhoz állni, hiszen van mire alapozni és van miből töltekezni.

A magyar futball hosszú időn keresztül csillogó érmeket, remek eredményeket hozott, amelyre a most megnyitott tárlat is ékes bizonyíték. Kiemelte, hogy bár leginkább a legendás 1953-as, angliai 6:3-ra szoktak emlékezni, ám nem kevésbé értékes győzelem volt a fél évvel későbbi visszavágó Budapesten, a Népstadionban, ahol az angolok revansok akartak venni az otthoni vereségért, ám a gólkülönbség még nagyobb lett. A magyar válogatott 7:2 arányban győzte le az angolokat 1954.május 23-án. 1986 után harminc évig nem sikerült kijutni Magyarországnak nemzetközi tornára.

Ez az EB azért is rendkívüli, mert három évtizednyi szünet után most egymást követő két alkalommal, 2016-ban és 2020-ban (2021) is sikerült a válogatottnak kvalifikálnia magát, ráadásul Magyarország az idei Európa-bajnokság egyik házigazdája is.

Az alpolgármester szerint a fényes múlt és a most feltámadni látszó hazai labdarúgás, az épp zajló Eb és a hozzá kapcsolódó események megszerettethetik és népszerűbbé tehetik ezt a sportágat, jobban motiválhatják a felnövekvő generációkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.