Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Október 07. 06:24, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

A magyar föld alól a vértanúk szent lelke földalol

A magyar föld alól a vértanúk szent lelke földalol

A zord, esős időjárás miatt idén elmaradt a hagyományos október 6-i, Kegyeleti futás, így 13 órakor rögtön a megemlékezéssel kezdődött az aradi vértanúkról szóló ünnep Esztergomban.

A rendezvényen a városvezetés képviseletében Romanek Etelka polgármester, Bánhidy László alpolgármester, több képviselő, valamint Veres Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője is részt vett.

Az Aradi vértanúk emlékünnepségén Bánhidy László alpolgármester szólt az eseményen résztvevő fiatalokhoz, a városi iskolák tanulóihoz. Mint egyebek között elmondta, a ma embere, a ma fiatalsága megdöbbenve hallgathatja a korabeli leírást, melyből kiderül, hogy az 1848-49-es szabadságharc vezetői minden főúri kiváltságukról lemondtak, s a forradalomban, a szabadságharcban egyenlővé tették a jobbágyságot, a polgárságot és az arisztokráciát, mondván, mindannyian egyformán hazafiak, a szabadságharcban egyenlő módon résztvevők. Az alpolgármester Kiss Ernő kivégzőosztag előtt elmondott beszédéből is idézett, melyben így fohászkodott a hős tábornok: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”

A hazaszeretet, önfeláldozás, hősiesség örök példaképeiként előttünk álló aradi tizenhárom kivégzett tábornok alakjairól szóló műsort idén az Árpád-házi Szent Erzsébet iskola csoportja adta elő, Vereckei Attila tanár vezetésével. Az egyszerre tragikus és felemelő témájú prózai és zenés emlékműsorban többek között elhangzott a mottószerű gondolat is: „A magyar föld alól a vértanúk szent lelke földalol.”

Az aradi vértanúkra emlékezés ünnepsége hagyományosan ezúttal is a koszorúzással zárult le, mely során a város és a társadalmi szervezetek, szervek nevében helyeztek el koszorúkat, virágokat, gyertyákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.