Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Január 02. 17:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A megszűnő és az induló cégek száma idén megközelítheti egymást

A megszűnő és az induló cégek száma idén megközelítheti egymást

Idén várhatóan a megszűnő és az induló cégek száma megközelíti egymást, és mind a két érték évi 30-32 ezer körül zárhat majd - derült ki az Opten csütörtöki közleményéből.

A céginformációs szolgáltató közölte, hogy tavaly 29 019 vállalkozás jött létre a cégbírósági adatok alapján. A cégalapítások száma kiegyensúlyozott növekedést mutat 2015 óta, évről évre 5 százalék körüli a növekedés.

A 29 ezer cégalapítás mellett tavaly közel 35 ezer cégtörlést tettek közzé, tehát a cégek száma csökkenőben van, de többségében az alvó vállalkozások szűnnek meg.

A cégalapítási és cégtörlési számok trendje ellentétes pályát mutat, az évek óta növekvő cégalapítási számhoz folyamatosan csökkenő cégtörlési szám párosul - jegyezték meg.

Az elemzés alapján az induló eljárásokat tekintve javulás figyelhető meg: a megszüntetésre irányuló eljárásoknak csupán 14 százaléka (mintegy 5200) volt tavaly felszámolás, néhány évvel ezelőtt még 30-40 százalék körül volt ez az érték. Az alacsony felszámolási számhoz vélhetően a pozitív gazdasági környezet is hozzájárult.

A megszüntetésre irányuló eljárásoknál a végelszámolások száma tavaly 10 533-at tett ki, amely az elemzés szerint jelentős növekedés a korábbi évekhez képest.

A területi eloszlásban továbbra is a fővárosra jut a legnagyobb arány. Az induló cégek 62 százalékát Budapesten és Pest megyében regisztrálták, de a megszűnő cégek is ezeken a területeken sűrűsödnek a legjobban.

Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) - amely az adott időszakban megszűnő és induló cégek számát viszonyítja az összes céghez képest - szintén a fővárosban a legmagasabb. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Tolna megye éves szinten 10 százalék alatti fluktuációval zárta 2019-et.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.