Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 03. 14:09, szombat | Belföld
Forrás: mti

A minőség irányába mozdult el a magyar csokoládégyártás

A minőség irányába mozdult el a magyar csokoládégyártás

A magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el, egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves termék

- mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szerencsen sajtótájékoztatón, amelyet egy gazdafórum előtt tartott.

A miniszter ismertette: tavaly és tavalyelőtt tizennyolcezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada külföldi piacokon talált gazdára. A csokoládégyártás egyre komolyabb szereplője az élelmiszeriparnak - emelte ki.

Megjegyezte, hogy a csokoládégyártás és -készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált, a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás, és több helyen szakképzés.

A miniszter a sajtótájékoztatón méltatta a Bonbon Kft. eredményeit, amely megőrizte a szerencsi csokoládégyártás évszázados hagyományait. A szerencsi csokoládé egyszerre kézműves és nagyobb volumenű élelmiszeripari termék - jelentette ki. Fazekas Sándor reményét fogalmazta meg, hogy Magyarország cukoripari helyzete megengedi majd, hogy a cukorgyártás is visszatérjen Szerencsre. Ehhez megvan a megfelelő mezőgazdasági háttér, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős mezőgazdasági térség, ahol tizenötezer őstermelő, társas vállalkozás vagy családi gazdaság tevékenykedik - mutatott rá. A mezőgazdasági tárca vezetője szólt arról, hogy az elmúlt nyolc évben jelentős eredményeket ért el az ágazat a kormányzat és a gazdálkodók közös munkájával. Hetvenezer új munkahely jött létre, amelyből 22 ezer az élelmiszeriparban realizálódott.

Hangsúlyozta, hogy az élelmiszeriparban a mezőgazdaságban dolgozókénál is magasabb arányban nőttek a nettó bérek, majdnem másfélszer magasabb juttatás kap ma egy élelmiszeripari munkás, mint néhány éve.

A miniszter szerint ez a helyzet segít megoldani az ágazat munkaerőhiányát is, ugyanis a bérek emelkedésével sokak számára vonzóvá válhat a mezőgazdaságban dolgozni. Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere arról beszélt, hogy a város mindig élelmiszeripari város volt, ezt szeretnék a jövőben erősíteni. Az ipari létesítmények nemcsak a helybelieknek adnak munkát, hanem felvevőpiacot is jelentenek a térség mezőgazdasági vállalkozóinak - mondta.

Hozzáfűzte: mivel Szerencs Tokaj-Hegyalja kapuja, a jövőben a borvidékhez kapcsolható mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekkel is szeretnék erősíteni a helyi kínálatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.