Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Április 25. 07:36, kedd | Belföld
Forrás: mti

A pedagógusok státusztörvénye ellen demonstráltak Budapesten

A pedagógusok státusztörvénye ellen demonstráltak Budapesten

A pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen demonstráltak hétfőn Budapesten.

A délutáni, mások mellett a pedagógus szakszervezetek által szervezett Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! elnevezésű megmozduláson részt vevők a Kálvin tértől a Ferenciek tere és a Március 15. tér érintésével vonultak a Belügyminisztérium épülete elé.

A belügyi tárca Széchenyi téri épülete előtt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja beszédében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét, mivel annak nem a közoktatás megjavítása a célja, hanem a pedagógusok megregulázása. Úgy folytatta: ehelyett a kormány olyan jogszabályokkal álljon elő, amelyek betöltik azt a szerepet, amelyet a kabinet az EU felé vállalt, mert - mint fogalmazott - "akkor a közoktatás is javulni fog és pénz is lesz".

Nagy Erzsébet beszámolt arról is: az Európai Parlament "összes nagy frakciója" aláírt egy, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett levelet, amelyben azt követelték, hogy az EB gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a státusztörvény visszavonása érdekében.

A demonstráció többi szónoka - köztük pedagógusok és diákok - az összefogás fontosságát hangsúlyozta "az igazságtalansággal szemben".

A Széchenyi téri demonstráció után tüntetők egy része a Karmelita kolostor elé vonult.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) este azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlést tartottak. A rendezvény több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben, ellenük könnygázt vetettek be.

Hétfő reggel a Belügyminisztérium épülete előtt másokkal együtt Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Tordai Bence és Berki Sándor, a Párbeszéd - Zöldek négy politikusa tartott demonstrációt.

Fotó: mti

Címkék: pedagógus, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.