Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2012. Május 09. 14:21, szerda | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

A Pirelli tovább variál, Schuminak még mindig nem tetszik

A Pirelli tovább variál, Schuminak még mindig nem tetszik

A Pirelli a Spanyol Nagydíjra idén először nem két, egymáshoz közeli keverékű abroncsot szállít, hanem a lágy mellett a keményet kínálja fel a csapatoknak Barcelonában.

Az olasz gyár ezzel tovább akarja nehezíteni az Formula–1-es istállók feladatát, pedig Michael Schumacher továbbra is szomorúnak tartja, hogy túl nagy szerep hárul az abroncsgyártóra a 2012-es idényben.

Michael Schumacher először a Bahreini GP-t követően panaszkodott a Pirelli gumijaira, de az olasz gyártó szerint a váratlan kritika a verseny utáni pillanatok hevében született meg. Ám Schumi hetekkel a BBC-nek adott nyilatkozata után is úgy gondolja, hogy a Pirelli túlságosan nagy hatással van a versenyek alakulására.

„Még mindig az a véleményem, hogy túl sok minden múlik a gumikon. Túl nagy hatással vannak a versenyzésre, mert szűk az a tartomány, amelyben ideálisan működnek, és ebbe nagyon ritkán lehet belekerülni, lutri, hogy éppen kinek sikerül – mondta Schumacher a CNN-nek adott interjújában. – Az autókat a versenyen nem lehet csúcsra járatni, a pilóta és a gép is messze a valós képességeinek határa alatt száguld. Olyan, mintha nyers tojásokon kellene autóznunk, cseppet sem lehetünk agresszívak. Aki ezzel próbálkozik, túlpörög, és pórul jár."

A Pirelli vezetői azt mondták, a csapatok kérték, hogy kiszámíthatatlan legyen az abroncs, mert ezzel teszik érdekessé a futamokat. A Formula–1 éppen azért emlékeztet a nyolcvanas évek elejére, mert akkoriban rengeteg műszaki hiba jellemezte a viadalokat, s nem volt olyan alakulat, amely kiemelkedett volna a mezőnyből.

A kilencvenes évekre a pénz lett az úr az F1-ben, és néhány együttes ennek köszönhetően olyan technikai fölényre tett szert, hogy a középcsapatok számára nagyon ritkán, csak esőben volt lehetőség a győzelemre. A műszaki hibák az elmúlt években szinte teljesen eltűntek az F1-ből, amivel még kiszámíthatóbbá váltak a versenyek.

A Pirelli érkeztével látták meg azt a lehetőséget, hogy változtassanak ezen, mert kellett valami, ami cseppet sem tökéletes – a kényes gumikkal szándékosan tették bele a hibalehetőséget a versenyekbe. A Spanyol Nagydíjon az eddigieknél is nagyobb problémát teremtene az olasz beszállító a résztvevőknek, idén először ugyanis nem két, egymáshoz közeli keveréket szállít egy hétvégére: a kemény mellett (a közepesen keményet átugorva) a lágy abroncsokat kapják meg az istállók.

„A lágy és a kemény gumi választásának oka az, hogy az eddigi GP-khez képest új feladat elé állítsuk a csapatokat. A sebesség és a tartósság közötti különbségek nagyobbak lesznek az eddigieknél – mondta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója. – Számos különböző stratégiára számítunk a versenyen, ami az eredményt is befolyásolhatja. Szoros Spanyol Nagydíjat várunk, könnyen lehet, hogy az ötödik különböző győztest láthatjuk."

Kritikája ellenére Schumacher a Mercedes javuló formájával elégedett, és Nico Rosberg Kínai Nagydíjon aratott győzelmét követően még több sikert jósol a gárdának.

„Szerencsére már van egy győzelmünk, de engem elkerült Fortuna azon a futamon, így elszalasztottuk a kettős diadal esélyét, pedig meglett volna, ebben biztos vagyok – folytatta Schumi. – Ez az eredmény is bizonyítja, hogy nagyot léptünk előre tavalyhoz képest. Amikor újjáélesztettük az „ezüst nyilak" legendáját, gyorsabb sikerben reménykedtünk, de az első két idényében középszerű volt a csapat. Most viszont megvan az első győzelmünk, és biztos vagyok benne, hogy jó néhány dobogós helyezés jön még, s talán az újabb elsőség is sikerül."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 16:48, hétfő | Sport

MAMS: Remek hangulat, kiváló egyéni teljesítmények a Magyar kupában!

Június 14-16. között rendezték az MBH Befektetési Bank Gyorsasági Országos Bajnokság és Magyar Kupa II. fordulóját!

2024. Június 24. 07:18, hétfő | Sport

Sallai: Barniért is küzdöttünk

A mérkőzés legjobbjának választott Sallai Roland szerint a magyar labdarúgó-válogatott a súlyos arcsérülést szenvedő Varga Barnabásért is küzdött a skótok ellen drámai küzdelemben 1-0-ra megnyert utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőz

2024. Június 24. 07:15, hétfő | Sport

Óriási küzdelemben, az utolsó utáni pillanatban lőtt góllal nyert a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban.

2024. Június 24. 07:14, hétfő | Sport

Varga arccsonttörést szenvedett, de stabil az állapota!

A magyar labdarúgó-válogatott középcsatárának, Varga Barnabásnak eltört az arccsontja, ezért valószínűleg órákon belül megműtik, így számára véget ért az Európa-bajnokság.