Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 07. 18:11, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

A rektorok dönthetnek a félév befejezésének módjáról az egyetemeken

A rektorok dönthetnek a félév befejezésének módjáról az egyetemeken

Hétfőtől az óvintézkedések maradéktalan betartása mellett visszatérhetnek a hallgatók a felsőoktatási intézményekbe, amelyek akár személyes jelenlétet igénylő vizsgákat is szervezhetnek.

A rektorok dönthetnek arról, hogy az egyetemek digitális, hibrid vagy hagyományos formában folytatják a félévet - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-t.

Egy friss kormányrendelet ismét szélesebb körben teszi lehetővé a személyes jelenléti oktatást és vizsgáztatást a felsőoktatási intézményekben - közölték. A rektorok dönthetnek az oktatás digitális, hibrid vagy személyes formájáról, a hallgatók gyakorlati képzésének, jelenlétet igénylő egyéb tudásmérésének módjáról. Felidézték: az egyetemek vezetői az elmúlt hónapokban csak kezdeményezhették az intézménylátogatási tilalom alóli felmentést az ágazati irányító miniszternél, május 10-étől azonban saját hatáskörben rendelkezhetnek a szorgalmi időszak utolsó hetében és a vizsgaidőszakban követendő gyakorlatukról.

Az ITM-közleményben idézték Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt, aki szerint az intézményektől elvárják, hogy hiánytalanul betartsák és betartassák az alapvető védelmi intézkedéseket. "A felsőoktatásról szóló törvény szerint a félév öt hónapból, a tanév tíz hónapból áll. A korábban kihirdetett átmeneti szabályozás lehetőséget teremtett a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradó fontos gyakorlati elemek pótlására a képzések nyári meghosszabbításával" - mondta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.