Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Március 18. 12:54, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A rendkívüli intézkedések feloldásának összehangolására szólított fel az Európai Bizottság

A rendkívüli intézkedések feloldásának összehangolására szólított fel az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki összehangolt megközelítést arra vonatkozóan, hogyan fogják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat fokozatosan feloldani,

amikor ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi - közölte az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli testület közleményében kiemelte, noha a járványvédelmi intézkedéseket folytatni kell a megfelelő átoltottság eléréséig, az unión belül meg kell teremteni a biztonságos és tartós újranyitás feltételeit, hogy amint lehetséges újraindulhasson a gazdasági és a társadalmi élet.

Az Európai Bizottság javaslata szerint az intézkedések feloldását célzó előkészítésnek ki kell terjednie az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó digitális oltási, másnéven az uniós zöldigazolvány bevezetésére, illetve a rendkívüli válaszintézkedések közös keretrendszerének kidolgozására és alkalmazására. Magában kell foglalnia továbbá tesztelési stratégiákra, például a vírusváltozatok nyomon követését célzó szennyvízvizsgálatokra vonatkozó iránymutatást, valamint olyan beruházások megvalósítását, amelyek diagnosztikai, illetve terápiás eszközök fejlesztésére és gyártására irányulnak.

A közlemény azt is kiemelte, milyen intézkedések segítségével lehet világszerte javítani a koronavírus-járvánnyal szembeni ellenálló képességet a globális oltóanyag-ellátást elősegítő COVAX-program és egy uniós oltóanyag-megosztási mechanizmus kialakítása révén.

Az uniós bizottság beszámolt arról is, hogy az idegenforgalmi és kulturális ágazat számára támogatást nyújt a biztonságos újranyitásra való felkészüléshez. Ennek része, hogy közösségimédia-kampány útján fogja népszerűsíteni az uniós kulturális örökségi helyszíneket és kulturális útvonalakat, valamint a kulturális eseményeket és fesztiválokat - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.