Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2011. December 08. 07:01, csütörtök | Kék hírek
Forrás: mno.hu/MTI

A rendőrkapitány hosszan sorolta a megtalált fegyverek, gránátok típusait

A rendőrkapitány hosszan sorolta a megtalált fegyverek, gránátok típusait

A gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát javasolja a rendőrség a szelestei ügyben.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő szelestei férfi nagy mennyiségű fegyvert és lőszert halmozott fel a családi házában, és ezt ő maga jelentette be november utolsó napján a hatóságoknak.

Gulyás Ferenc, Sárvár rendőrkapitánya szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a 33 éves, büntetlen előéletű férfi a Sárvári Rendőrkapitányságon azt közölte, ő egy katonai szervezet ügynöke, aki parancsot teljesít, a parancs pedig úgy szól, hogy szolgáltassa be a rendőrségnek a birtokában lévő fegyvereket, katonai papírokat és egyéb katonai eszközöket.

Az alezredes hosszan sorolta azoknak a fegyvereknek és lőszereknek, köztük gránátoknak és egyéb robbanószerkezeteknek a típusait, amelyeket kollégái a férfi szelestei házában tartott házkutatás során, illetve a közeli erdőben, a férfi által megmutatott helyen találtak.

A részben második világháborús, részben későbbi, szovjet gyártmányú fegyverek és gránátok között voltak hatástalanítottak és élesek is; ezek közül néhány a szakértők szerint akár romba is dönthette volna a férfi házát. A legveszélyesebb egy úgynevezett rombológránát volt a megtalált 16 éles gránát és robbanószerkezet közül – mondta a rendőrkapitány. Hozzátette: a közeli erdőben 275 darab úgynevezett gyakorló kézigránát maradványait is megtalálták. A megtalált fegyverek között volt egy több szervezetnél, így a rendőrségnél és a honvédségnél is rendszeresített, P63 típusú maroklőfegyver, amelyet gázriasztóvá alakítottak át, ennek eredetét is vizsgálják.

A rendőrség közlése szerint nincs olyan adat, amely arra mutatna, hogy a fegyverekkel bűncselekményt is elkövettek volna, mint ahogyan annak sem bukkantak a nyomára – pedig megvizsgálták –, hogy a férfi kapcsolatban állna valamely katonai vagy más külföldi hírszerző szolgálattal.

A gyanúsítotti kihallgatása során zavartan viselkedő, de együttműködő férfi azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hol találta a fegyvereket – erről későbbre ígért részletes vallomást –, de a megtalálás időpontjáról, a fegyverek elrejtésének a helyéről naplót vezetett, azt térképmellékletekkel látta el, a „katonai szállításokat” pedig a maga által készített bélyegzővel mint ezredes hitelesítette.

A főkapitány elmondta azt is: a gyanúsított házában nehezen találtak utat a házkutatást végző rendőrök, ugyanis az alkalmi munkákból élő, magányos férfi kényszeresen szinte mindent gyűjtött. Gulyás Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: az, hogy a gyanúsított maga jelentette be arzenálját a rendőrségen, nem tette lehetővé, hogy a férfi szabadlábon védekezzen, a fegyver és a lőszer engedély nélküli birtoklásával ugyanis bűncselekményt követett el. Megítélésük szerint a férfi érdekét is az szolgálja, ha őrizetben marad – tette hozzá.

Címkék: bűncselekmény

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 12:14, szombat | Kék hírek

Eltűnt egy 16 éves lány, a rendőrség is keresi

Bebők Dóra Székesfehérvárról tűnt el, ha látta, hívja a rendőrséget!

2023. December 07. 13:44, csütörtök | Kék hírek

Katalizátorokból kinyert nemesfémekkel illegálisan kereskedő cégre csapott le a rendőrség

Katalizátorokból kinyert nemesfémekkel illegálisan kereskedő cég kerepesi telephelyére csapott le a rendőrség és a társhatóságok

2023. November 30. 08:16, csütörtök | Kék hírek

Amerikai katonának adta ki magát, több alkalommal is utalt neki pénzt a magyarországi nő

A balatonalmádi sértett megismerkedett egy magát amerikai katonának valló személlyel az egyik közösségi portálon.

2023. November 29. 17:27, szerda | Kék hírek

Elítélték a tanárt, aki kiskorúval folytatott szerelmi viszonyt

Nem jogerősen tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Püspökladányi Járásbíróság azt a tanárt, aki iskolája kiskorú diákjával folytatott szerelmi viszonyt