Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2012. Június 18. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A sötétségtől való félelem is lehet az álmatlanság oka

A sötétségtől való félelem is lehet az álmatlanság oka

Szakemberek szerint az álmatlanság sokaknál a szorongásra, a sötétségtől való félelemre vezethető vissza - írja az msnbc.com.

A tanulmány keretében megkérdezettek, akik alvási problémákkal küzdenek, 50 százaléka nyilatkozott egyben úgy, hogy fél a sötétségtől és mérhetően több szorongást is mértek náluk, amikor a lámpát lekapcsolták.

Ezt úgy tesztelték, hogy fülhallgatót adtak a résztvevőknek és időközönként zajokat játszottak nekik. Amikor világos volt, nem találtak mérhető különbséget a szorongó és a nem szorongó csoport között, de amikor ugyanezt sötétben csinálták, a rosszul alvók, akik féltek is egyben a sötétben, sokkal jobban megijedtek, mint társaik.

A jó hír az, hogyha erre az okra vezethető vissza az álmatlanság, az könnyen és gyorsan kezelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód

EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt