Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 23. 14:01, péntek | Belföld
Forrás: STOP / Autolabor.hu

A szlovák rendszámok előnyeit venné át Magyarország

A szlovák rendszámok előnyeit venné át Magyarország

Feltűnően nagy a csend mostanában a területi alapú rendszámok magyarországi bevezetésével kapcsolatban, pedig az EU-nak ígéretet tettünk.

Januárban robbant hazánkban a rendszám-bomba, akkorra derült ki ugyanis, hogy a 2012-es évben 12 milliárd forint bevételt remél az új rendszámok kiadásából a költségvetés. Az első, kevesebb információra támaszkodó beszámolók szinte azonnali, mindenkire nézve kötelező érvényű rendszámcserét vizionáltak a 2012-es évre, pedig az akkor alig egy hónapja elfogadott új törvények szerint még az EU-csatlakozás előtti rendszámokat sem kell kötelezően lecserélni.

A kormány tervei között állítólag az szerepel, hogy hazánkban is bevezeti az Európában ugyan elterjedt, de napjainkban éppen visszaszoruló területi alapú megjelölést. EU-s szomszédaink közül Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Románia is használja a rendszert. Olaszországban nem magába a rendszám-kódba, hanem - az új, EU-s rendszámtáblákon - a táblák jobb szélére, egy, az ország megjelöléshez hasonló sávba vésik bele az autó származási tartományának megjelölését.

Szlovákiában 79 különböző körzetet tüntetnek fel a rendszámokon, így ha mi is a szlovák példát követnénk, a megye-rendszer helyett a 168 járás kódjai kerülnének fel a rendszámokra. A rendszer előnyeiről sokat nem árult el a kormány, valamiféle ködös, a bűnmegelőzéssel- és üldözéssel kapcsolatos magyarázat mellett a rendszámfelismerő, automata kamerák működési sajátosságaival is magyarázták a cserét. Mindezt januárban, azóta viszont hatalmas a csend az ügy körül.

Elképzelhető, hogy a rendszámcsere is csupán olyan hirtelen elképzelés és ötlet volt, mint néhány éve az MDF egyik utolsó nagy rúgása, a jobbkéz-szabály eltörlése és az összes kereszteződés betáblázása? Aligha: a rendszámcseréből származó 14 milliárd forintot még tavaly megígértük az EU-nak, és a brüsszeli székhelyű Unió a legkevésbé sem vevő a be nem tartott ígéretekre.

A cikk folytatódik! Olvassa tovább autós szakportálunkon, az Autolabor.hu oldalon! Kattintson ide!

Autolabor.hu / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére