Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2012. Január 12. 12:38, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tálibok politikai szárnya kész tárgyalni az afganisztáni háború befejezéséről, de közben a lázadók folytatják a harcot az általuk illegitimnek tekintett kormány ellen – közölte csütörtökön a lázadók egyik szóvivője.

Zabihulla Mudzsahid közleményében hangsúlyozta: mozgalmuk az eddigieknél is több erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy rábírja a nemzetközi közösséget az afganisztáni béke megteremtésére. Az elektronikus levél útján közzétett közlemény ismét elutasítja a jelenlegi afgán vezetést, és bábnak nevezi Hamid Karzai afgán elnök kormányát.

Mindkét fél szemmel láthatólag a tárgyalások megkezdésére készül; Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán azt sugallta, hogy az Egyesült Államok tízévi háborúzás után béketárgyalásokba kezdene. Az Egyesült Államok magas rangú illetékest küld Kabulba a jövő héten, hogy tárgyaljon Karzai elnökkel annak tisztázására: hajlandó-e újrakezdeni az előzetes tárgyalásokat a tálibokkal. Egy amerikai illetékes szerint Karzai beleegyezése esetén a tárgyalások heteken belül megkezdődhetnek.

A tálibok nemrégiben közölték, hogy készek bizonyos feltételek mellett képviseleti irodát nyitni Katarban az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások megkezdésére.

A tálibok a „nemzet követeléseivel összhangban egy évtizede folytatják a harcot az iszlám kormány felállítása érdekében” – áll a Dzsihád hangja című hivatalos tálib honlapra is feltett, pastu nyelvű szövegben. 2001-ben az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció ötéves (1996–2001) tálib kormányzásnak vetett véget.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.