Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Június 11. 13:54, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A tesztoszteron automatikusan növeli az ember agresszióját

A tesztoszteron automatikusan növeli az ember agresszióját

Holland kutatók tanulmánya azt mutatja, hogy a tesztoszteron anélkül növeli az embernél az agressziót, hogy azt magában tudatosítaná.

David Terburg, az Utrechti Egyetem kutatója és munkatársai tesztoszteront vagy placebót adtak a vizsgálatba bevont önkénteseknek, majd színesre festett férfi és női arcokat mutattak nekik. Az arcokon harag vagy öröm látszott, illetve semlegesek voltak.
Amikor az arcok színét megváltoztatták a kutatók, arra kérték az önkénteseket, hogy tekintetüket fordítsák át az arccal azonos színű körre. Kiderült, hogy a tesztoszteront kapott résztvevők jóval lassabban fordították el tekintetüket ilyenkor a haragos arcról, mint az örömöt kifejező vagy semleges arcról. Ugyanez nem történt meg azoknál, akiknek nem tesztoszteront, hanem placebót adtak be.
Beszámolójuk szerint eközben egyik résztvevőben sem tudatosult, hogy milyen arckifejezéseket láttak, ami arra utal, hogy a haragos arc kitüntetettként kezelése tudattalanul zajlott le. Az önkéntesek hangulatváltozásról sem számoltak be a tesztoszteron adagolása után.
Úgy tudjuk, hogy a tesztoszteron a szociális dominanciát irányítja azáltal, hogy az erő és felsőbbrendűség érzését nyújtja - idézte fel a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com) a tanulmányt ismertetve. Ez a vizsgálat azonban azt mutatja, hogy a tesztoszteron tudattalanul hat, automatikusan és szándék nélkül motiválja a szociális dominanciát az embernél, ahogyan az állatoknál is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.