Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Október 10. 17:55, hétfő | PR
Forrás: (x)

A tökéletes kerti party megszervezése 6 lépésben

A tökéletes kerti party megszervezése 6 lépésben

Bizonyára valamennyien szeretünk találkozni a barátainkkal, mondjuk egy kerti parti keretében.

Akár családi, akár baráti összejövetelről van szó, ha ünneplünk valamit vagy ha csak úgy spontán összejövünk, némi szervezésre szükség lesz, hogy mindenki jól érezhesse magát. Alább néhány szempontot adunk, amelyek segítségével megszervezhetjük a tökéletes kerti partit a magunk és a barátaink, családunk örömére.

1. Időpont kiválasztása

Fontos, hogy időben elkezdjük szervezni, ezért jó előre meg kell határozni a hónapot és a napot, hogy mindenki, akit szeretnénk, hogy eljöjjön, szabaddá tudja tenni magát. Még ennél is lényegesebb, hogy el is küldjük az időpontot a meghívottaknak, hogy ők is tudjanak tervezni, és ha lehetséges, ne szóljon közbe más program. Az időpont néha nehezen változtatható, mondjuk egy születésnap esetén, de kerti partinak azért alapvető feltétele, hogy jó idő legyen, vagy legalább legyen másik tervünk rossz időre. Érdemes tehát olyankorra időzíteni, amikor az évnek abban a szakában általában meleg és száraz az idő. Gondoljunk a rossz időre is: elhalasztjuk máskorra, ha netán esne az eső, vagy vihar jönne? Vagy van olyan hely, ahová behúzódhatunk, és még mindig élvezhetjük a kertet?

2. Mi legyen a pontos helyszín?

Ha van saját kertünk, az a legjobb. Ezt időben fel is készíthetjük, hogy alkalmas legyen vendégek fogadására: érdemes a teraszt vagy a kiülőt megcsinálni, nap elleni árnyékolót fölszerelni, tűzrakóhelyet kiépíteni. Gondoljunk a gyerekekre is, érdemes nekik is helyet hagyni, mert biztos, hogy mindenütt ott lesznek. Ha van egy kis füves tér, ahol labdázhatnak, egy-két hinta vagy mászófa, amellyel játszhatnak, vagy egy homokozó, ahol sarazhatnak, máris egy gonddal kevesebb: a gyermekek kiválóan el tudják foglalni magukat a szabadban.

Amennyiben rendszeres kertiparti-szervezők vagyunk, érdemes lehet esetleg ennek dedikálni egy helyet. A kerti pavilon kifejezetten arra való, hogy egy védett zug legyen a kert közepén, ahol a természet közelségét élvezzük, de az időjárás szélsőségeitől megvéd. Az erős napsütés, a szúnyogok alkonyatkor vagy a hirtelen záporok meg tudják nehezíteni a kellemesnek induló összejövetelt. Egy pavilonra sokszor szúnyoghálót is föl lehet szerelni, így a terasz kertre nyitottságát ötvözi a fedett tér védelmével.

Amennyiben nincs saját kertünk, úgy más lehetőségek után kell néznünk, és ez valószínűleg megváltoztatja egy kicsit a kerti parti jellegét. Opció lehet, hogy keresünk egy parkot, amelyben van sütögető tér, tűzrakóhellyel, padokkal, asztalokkal. Ez némileg több logisztikát igényel, mintha ötven méterre lenne tőlünk a házunk. Ennek még nomádabb verziója az, amikor egy közeli erdőben (vagy kempingben, vagy hétvégi telken) keressük ugyanazt a lehetőséget. Ilyenkor többnyire az ivóvízről is gondoskodni kell ballonokban. Ennek is megvan a maga hangulata, ha egy kicsit más is, mintha a saját kertünkben lennénk.

És természetesen bérelhetünk helyszínt is - ez olyankor éri meg, amikor tényleg sok vendéget várunk, akik nem férnének el másképp.

3. A menü összeállítása

Az, hogy mivel tartjuk jól a vendégeinket, kulcsfontosságú. Mindenképpen mérjük fel, hogy mi magunk mivel szeretnénk tölteni az időnket a kerti partin: a tűzhely/bogrács/grill mellett állni a barátokkal, vagy inkább előre elkészítenénk az ételek java részét? Esetleg rendelhetünk is ételt. Más előkészület kell egy bográcsgulyáshoz mint a barbecue-hoz; a lángoshoz mint a szalonnasütögetéshez. Gondoljuk végig, mit csinálunk szívesen, milyen tűz vagy parázs kell hozzá, és hány emberre számítunk. Számoljunk nagylelkűen, hogy inkább több legyen, mint a kelleténél kevesebb.

4. Meghívók kiküldése

Ne felejtsük el meghívni a vendégeinket! A meghívó lehet egyszerű email is, vagy telefonhívás. Jóval komolyabban veszik a vendégeink, ha nyomtatott meghívót küldünk nekik, ez lehet egyszerű levél is postán, máris elegánsabb színezetet ad a dolognak. Mindenképpen érdemes visszajelzést kérni, hogy tudjuk, kire számítsunk, esetleg az esemény előtt néhány nappal egy emlékeztető emailt kiküldeni, hogy senki ne felejtse el.

5. Tematika és hangulati elemek

Ha van kedvünk, időnk és energiánk, a parti témájához kapcsolódó tematikát is meg lehet említeni vizuálisan vagy szóban a meghívóban. Magyarországon ugyan kevésbé, de Nyugaton nagy hagyománya van a tematikus buliknak: pl. egy bizonyos évtized öltözetében és zenéjével zajlik a mulatság, esetleg csak pöttyös vagy kockás ruhadarabot lehet viselni. A zene előkészítésekor figyeljünk oda a hangerőre, és hogy a szomszédokat meddig zavarhatjuk, de arra is, hogy ne a legrosszabb pillanatban mondjon csődöt a technika.

Biztonsági elemek

Ha tüzet rakunk, ne felejtsük el betartani a tűzbiztonsági szabályokat, és mindig legyen nálunk egy kanna víz tűzoltásra.

Amennyiben a kerti parti alkoholt is magába foglal, legyünk felkészültek, hiszen nem tudhatjuk, mikor ki lesz az, aki valamiért eltéveszti a mértéket.
Érdemes elsősegély-készletet is a kezünk ügyében tartani, bármi eshetőségre készen (pl valaki elvágja az ujját hagymavágás közben).

6. Ne felejtsük el jól érezni magunkat!

Nyugodtan vonjuk be a vendégeinket is az előkészületekbe, ha korán érkeznek, és felajánlják a segítséget: eggyel több lehetőség, hogy jól érezzük magunkat, és egy jót beszélgessünk, miközben várjuk a többi vendéget.

Hiszen a nagy buli előkészületei és a vendéglátó házigazda szerep amilyen élvezetes, annyira fárasztó is tud lenni. Érdemes a sok nyüzsgésből időnként szándékosan kivonulni, egy pohár itallal leülni, és beszélgetni egy kicsit valamelyik vendégünkkel. Hiszen alapvetően ezért szerveztük: a találkozásokért, a töltődésekért, hogy ők is és mi is jól érezzük magunkat. A vendégeink pedig nyilván jól érzik magukat, ha van enni-innivaló, de még jobban, ha a házigazda is ellazult és vidám.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.