Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Szeptember 07. 07:48, hétfő | Bulvár
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A világ leghosszabb rétesét készítették el Horvátországban

A világ leghosszabb rétesét készítették el Horvátországban

A világ leghosszabb rétesének Guinness-rekordját döntötte meg a Károlyváros (Karlovac) melletti Jaskovóban eredeti recept szerint készült almás-mazsolás édesség, azaz horvátul savijaca - közölte a RTL televízió vasárnap.

A rekorder rétes 1479 méter hosszú. A töltelék 590 kiló almából és 260 kiló mazsolából készült. A tésztát száz, a településről származó asszony nyújtotta, a legidősebb 92 éves volt. A rekordot a Guinness horvát képviselői hitelesítették.

Branko Ognjenovic szakács, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy nagyon figyeltek a részletekre. Szerinte az elkészült rekordhosszú almás-mazsolás rétes a horvát kulináris hagyományok egyik büszkesége.

Különböző időszakokban, különböző népek hagyták itt étkezési kultúrájuk, szokásaik és konyhájuk egy darabkáját - hangsúlyozta. A rétes mindenhol felelhető a világon, a horvát rétes különlegességét az adja, hogy ez olyan összetevőkből készült, amelyek ezen a vidéken termettek, sajátos éghajlat alatt és különleges zamattal - tette hozzá.

Lidija Zganjer Grzetic főszervező elmondta: a Guinness szabályainak megfelelően a rétest nem árulhatták, ezért helyiek és a rendezvényre látogatók nagy örömére ingyen osztották. A finomság egy részét gyermekintézeteknek és ingyenkonyháknak jutatták el.

A rekordot eddig a belgák tartották, ők 750 méter hosszú rétessel írták be magukat a Guinness-rekordok könyvébe.

A tengermelléki Biográdban néhány éve már sütöttek 1200 méter hosszú savijacát is, de nem jelentették be Guinness-rekordokat hitelesítő bizottságnak.

Címkék: Horvátország, rétes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.