Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2015. Július 02. 07:20, csütörtök | Sport
Forrás: MTI

A világ legmagasabb csúcsa felé Varga Csaba és Suhajda Szilárd

A világ legmagasabb csúcsa felé Varga Csaba és Suhajda Szilárd

Elérte a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méter magas K2 alaptáborát a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd, a hegymászók oxigénpalack nélkül készülnek meghódítani a hegyet.

A hegymászók a megközelítőleg ötezer méter magasan lévő alaptáborból jelentkeztek szerdán. A Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorának adott interjúban elmondták, hogy az elmúlt napokban havazott, a helyiek szerint egy előmonszun érte el a hegyet, ezért 2-3 napot várnak az idő kitisztulására, mielőtt megpróbálnak feljutni az előretolt alaptáborba. Az interjú alatt a hegymászók beszámolója szerint tisztulni kezdett az ég.

Suhajda Szilárd elmondta: mindketten jól vannak, úgy érzik, jobban megy a mászás, mint tavaly. A két hegymászó 2014-ben a Kína és Pakisztán határán fekvő, 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - hegycsúcsot mászta meg sikerrel.

A magyarok tizenegy óra körül érték el az alaptábort, ahol már svájci, amerikai, japán és spanyol mászók is várták a havazás végét. Idén kicsit több hó van, mint tavaly, ami egyrészt növelheti a lavinák veszélyét, ugyanakkor "megtartja a köveket", így kevesebb kőhullásban lehet részük a mászás során - fejtette ki Varga Csaba.

A hegymászók két hete indultak Budapestről a mintegy két hónapos expedícióra. Az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbálnak majd feljutni a Karakorumban található csúcsra, amelyet a korábbi tervek szerint július végén, augusztus elején érnek el. Suhajda Szilárd korábban rámutatott arra, hogy a Pakisztán területén található K2 az egyik legnagyobb kihívás a hegymászók számára, különösen oxigénpalack nélkül és az is különlegessé teszi, hogy magyar mászónak még nem sikerült meghódítania a csúcsot.

A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul majd. A hegymászók korábban az MTI-nek elmondták, hogy bár fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzik magukat, az időjárás nagyban befolyásolhatja sikerüket. A hegynek saját mikroklímája van, így előfordulhat, hogy a környéken ugyan nagyon jó idő van, a K2-n viszont vihar.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 20:46, szombat | Sport

A házigazda németekkel, a skótokkal és a svájciakkal egy csoportban a magyarok

A magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németekkel, valamint a skótokkal és a svájciakkal került azonos csoportba a jövő évi, németországi Európa-bajnokság Hamburgban rendezett szombati sorsolásán.

2023. November 30. 09:31, csütörtök | Sport

Bajnokok Ligája - Itt vannak a már nyolcaddöntőbe jutott csapatok

A labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulójának szerdai játéknapja után már tizenegy csapat biztosította helyét a nyolcaddöntőben.

2023. November 29. 17:26, szerda | Sport

Konferencia-liga - Szerbiában nagyot léphet a továbbjutás felé a Ferencváros

A Ferencváros csütörtökön nagy lépést tehet a továbbjutás felé, amennyiben legyőzi a Cukaricki csapatát Leskovacban a labdarúgó Konferencia-liga ötödik fordulójában.