Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 31. 08:30, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

A világ legszebb babafürdetése - videóval

A világ legszebb babafürdetése - videóval

A Thalasso Bain Bébé-módszer vagy rövidebb nevén Baby Spa, amit Sonia Rochel francia újszülöttápoló és csecsemősnővér dolgozott ki, egészen egyedülálló és megdöbbentően új szemszögből közelíti meg a pici babák fürdetésének lehetőségét.

„Amennyira vissza tudok emlékezni, a babaápolás, különösen a babafürdetés nem sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben” – írja Sonia Rochel saját honlapján. A két és fél évtizede újszülöttekkel és csecsemőkkel foglalkozó hölgy hosszú ideig gondolkodott azon, vajon miért fordul elő gyakran, hogy a babák sírósak, nyugtalanok egy meleg vízzel teli kiskádban, ami pedig annyira hasonlít a magzatburokból ismerős közegre. Kísérletezni kezdett hát azzal, hogy egészen lelassítja a fürdetéssel járó mozgást, a lehető legóvatosabban változtatva a babák testhelyzetét. A folyamatosan csurgó víz hangja és a lassú, kiszámítható mozdulatok csodát műveltek a picikkel: a videón látható baba gyakorlatilag elalszik a fürdetés alatt, s még az sem zavarja, amikor a víz a szájához, szeméhez ér vagy belemegy a fülébe. Úgy tűnik, a pancsolás ideje alatt a kis újszülött visszatér az anyaméhbeli állapothoz, ahol minden biztonságos, meleg és nyugodt.

Nem véletlen, hogy egy év alatt több mint ötmillióan nézték meg azt a csodálatos videót, amelyen Sonia Rochel egy pár napos kisbabát fürdet ezzel az egészen szokatlan és meghatóan szép módszerrel. „Bárcsak visszamehetnék az időbe, hogy én is így fürdethessem a gyermekeimet” – írja a videót kommentelő anyuka. „Könnyekig meghatott az, ahogy ön a babákkal bánik” – olvasható egy másik hozzászólás. „A mindennapi rohanásban gyakran elfelejtünk lelassítani és meglátni az olyan egyszerű dolgokban a szépséget, mint a víz… köszönöm, hogy időt szán a kisbabákra!” – írja egy harmadik édesanya.

Rochel felhívja rá a figyelmet, hogy a Baby Spa-módszert ő csak két hetesnél fiatalabb babáknál alkalmazza, és a szülők inkább ne próbálkozzanak vele. Ugyanakkor azért ad néhány megszívlelendő tanácsot babafürdetés terén. Aranyszabályai a következők:

– soha ne fürdessünk éhes babát, mert az éhségérzetet még a legfinomabb pancsolás sem enyhíti. A legideálisabb az, ha etetés után 20-30 perccel kezdjük meg a fürdetést

– mivel a fürdetés elálmosítja a babákat, érdemes mindig estére időzíteni

– szülőként legyünk „teljesen ott” a fürdetésen mentálisan és fizikailag egyaránt, ne terelje el semmi a figyelmünket (tévé, telefon stb.)

– készítsünk a kezünk ügyébe mindent, amire szükségünk lehet, mielőtt elkezdjük a fürdetést. Nem kell sietnünk: ha a víz 38 fokos, és a baba feje és teste egészen a vízben van, akkor nem fog megfázni. A szappanozással sem kell túlzásokba esni, hiszen így jobban megőrizzük a baba bőrének természetes védőfunkcióját. A fürdetést akár a mosdókagylóban is végezhetjük, és az sem baj, ha egy kis víz belemegy a kicsi szemébe.

– amikor készen vagyunk, csavarjuk be a babát a törülközőbe, s ha esetleg sírni kezdene, szánjunk rá időt, hogy addig tartsuk szorosan átölelve, amíg meg nem nyugszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.