Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Szeptember 08. 15:07, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A világháború óta a legnagyobb mértékben csökkent a japán GDP

A világháború óta a legnagyobb mértékben csökkent a japán GDP

A második negyedévben a piaci várakozásoknál kevésbé, de így is a világháború óta a legnagyobb mértékben csökkent a japán bruttó hazai termék a tokiói kormányhivatal, a Cabinet Office keddi jelentése alapján.

Éves bázison a japán bruttó hazai termék a második negyedévben 28,1 százalékkal, a második világháború óta a legnagyobb mértékben zuhant. A statisztikai hivatal előzetes becslése 27,8 százalékos csökkenést jelzett, a piac azonban a ténylegesnél nagyobb, 28,6 százalékosat várt.

Az első negyedévben 2,2 százalékos volt a GDP éves zsugorodása a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdaságában.

A második negyedévben 7,9 százalékkal mérséklődött a japán bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez mérten, kissé nagyobb mértékben a 7,8 százalékos csökkenést kimutató előzetes becslésnél, de kevésbé a 8,1 százalékos csökkenést jelző piaci várakozásoknál. Az első negyedévben 0,6 százalékkal zsugorodott a japán GDP negyedéves bázison.

Április-május-június már sorban a harmadik egymást követő negyedév volt, amikor csökkent a japán GDP és a 7,9 százalék a valaha elért legnagyobb negyedéves esés lett.

A lakossági fogyasztás is sorban a harmadik negyedévben mérséklődött negyedéves bázison, a második negyedévi 7,9 százalék, az első negyedévi 0,7 százalék után.

Az állami kiadások négy éve a legnagyobb mértékben kisebbedtek a második negyedévben, 0,6 százalékkal az előző három hónaphoz képest. Az első negyedévben nem változtak az állami kiadások.

A tőkeberuházások 4,7 százalékkal fogyatkoztak meg a második negyedévben, míg az elsőben 1,7 százalékkal nőttek. A piac a tőkeberuházások 3,1 százalékos megcsappanását várta a második negyedévre. Az előzetes becslésben a tőkeberuházások 1,5 százalékos csökkenését jelezte a tokiói statisztikai hivatal. Az előzetes becslésnél nagyobbnak bizonyult végleges GDP-visszaesés így elsősorban a tőkeberuházások vártnál nagyobb mértékű hanyatlására vezethető vissza.

Az export a második negyedévben 2009 első negyedéve óta a legnagyobb mértékben esett vissza, 18,5 százalékkal az első negyedévi 5,4 százalékos csökkenés után. Az export fékeződése a második negyedévben 3,0 százalékpontot faragott le a japán bruttó hazai termékből.

Az import 0,5 százalékkal apadt a második negyedévben az első három havi 4,2 százalék után.

Fotón: Tokió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.