Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2014. Március 21. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: Bárd Edit/Duna Múzeum

A víz energiája mindenütt - Víz Világnap a Duna Múzeumban

A víz energiája mindenütt - Víz Világnap a Duna Múzeumban

Színes programokkal ünnepli a Víz Világnapját a Duna Múzeum, mely március 21-én az iskolásokat, 24-én pedig az óvodásokat várja játékos és elgondolkodtató feladatokkal, idén a víz és energia összefüggéseinek jegyében.

A múzeumi termek és a belső udvar mindkét napon tele lesz „vízenergiával”: a vízen történő teher- és személyszállítás történetéről makettek bemutatásával mesélnek a muzeológusok, bemutatják a különböző vízzel hajtott malomtípusokat a gabonaőrlőtől a ványolóig. Szó lesz a klímaváltozás és az ivóvízhasználat összefüggéseiről, a vízi élőlényekről, a vizek szennyezéséről, és a kísérletek során kiderül, mi minden lehet az ivóvízben. 9, 10 és 11 órakor felhangzik az aquincumi víziorgona másolatának hangja is.

A múzeum együttműködő partnerei: Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület, Duna-Ipoly Nemzeti park, Esztergomi dzsámi, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Nemzeti Környezetügyi Intézet.

A Víz Világnapjának megünnepléséről az ENSZ 1992-es riói konferenciáján döntöttek, és először éppen 20 éve, 1994-ben tartották meg világszerte. A világnap célja az, hogy a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét egyaránt a tiszta víz fontosságára és a fenntartható vízgazdálkodásra, tudatos vízhasználatra irányítsa. Az UNESCO és az UN-WATER minden évben egy kiemelt témára fókuszál, ehhez kapcsolódik a Víz Világnapja mottója. A szervezet e témaválasztással évente újabb és újabb irányból világít rá a fő üzenetre, és szembesít minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik össze a vízzel, a vízhasználattal. Az elmúlt 20 évben a kézenfekvőnek tűnő vízminőség, vízhiány és áradás témái mellett a víz és a nők helyzete, víz és kultúra, víz és egészség, víz és városok, víz és élelmezés összefüggésein gondolkodhattunk el. Visszatérő üzenet a közös felelősség vállalása is – tavaly az ENSZ az egész évet a vízi együttműködés nemzetközi évének hirdette meg. 2014-ben a Víz Világnapján víz és energia kapcsolata áll a középpontban.

Kapcsolódó cikk:
Játszunk a vízzel a Duna Múzeumban!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.

2024. Február 05. 08:06, hétfő | Helyi

Motorosok ütköztek

Héreg felől Bajna irányában.