Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. Május 31. 08:28, hétfő | Helyi
Forrás: EGTC/ Sajtóközlemény

A vízhez kapcsolódó örökségekről és projektekről tartottak konferenciát

A vízhez kapcsolódó örökségekről és projektekről tartottak konferenciát

Május 25-én az Ister-Granum EGTC vezetésével online ülést tartott a WaVE helyi támogató csoportja. A találkozó célja a projekttel kapcsolatos információk és az EGTC által elnyert pilot típusú pályázat bemutatása volt.

2021. május 25-én online került megrendezésre a WaVE (Water-linked heritage Valorization by developing an Ecosystemic approach- Vízhez kapcsolódó örökségek értékelése ökoszisztéma alapú módszertan kidolgozásával) című projekt érdekeltjeinek 5. találkozója, melyen a régió meghívott szakemberei, polgármesterei vettek részt.

Az ülés kezdetén Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója köszöntötte a résztvevőket és ismertette a találkozó céljait, majd Bunyevácz Katalin, a projekt külsős szakmai segítője foglalta össze az elmúlt hónapok eseményeit, amelyek közül kiemelendő, hogy az EGTC 74 340 eurós Interreg Europe Program támogatást nyert el a WaVE projekt keretében, egy mintaprojekt (pilot) megvalósítására.

A mintaprojekt első tevékenységét Menner Petra külsős szakértő mutatta be: az Ister-Granum Eurorégió területén található összesen 15 db szlovákiai és magyarországi, előre kiválasztott település kulturális örökségeiről teljeskörű leltár készül, amely magában foglalja az épített örökségeket úgymint egykori vízimalmok, templomok, híres épületek, emlékművek, turisztikai látványosságok, szabadidős tevékenységek helyszínei és a szellemi örökségeket, utóbbiak esetében elsősorban a vízhez kapcsolódó hagyományokat, legendákat (történeteket), valamint a vízhez kapcsolódó kihalófélben lévő mesterségeket (pl. nádvágás, hajózás, aranyásás, vízimolnárkodás stb).

Ezzel a kutatással párhuzamosan egy játék is meghirdetésre kerül a lakosság, civil szféra szereplői között. A játékra a részt vevők úgy nevezhetnek, ha beküldenek egy néhány mondatos összefoglalót a településükre jellemző hagyományokról, legendákról, mesterségekről, és a legendák ismerőjének adatairól. A játék (verseny) célja szellemi örökségek gyűjtése a civil szféra bevonásával. Az így begyűjtött örökségek bekerülnek a leltárba, valamint alapját képezik 12 db videó készítésének a térség szellemi örökségeiről. Ezt a pilot tevékenységet Milotai Richárd külsős szakértő mutatta be a találkozón.

A pilot harmadik fő tevékenysége tematikus útvonalak kialakítása a leltárba vett örökségek mentén. A pilot tevékenységei és tapasztalatai be fognak épülni a WaVE keretében kidolgozandó akciótervbe. Az akcióterv projekt javaslatait pedig a tervek szerint 2021-2027 között valósítaná meg néhány tagtelepülésével közösen az Ister-Granum EGTC a Szlovák-Magyar határon átgyúló program támogatásával. Az akcióterv végleges változata 2021 végére készül el.

A találkozó során egy interaktív beszélgetésre is sor került, ahol a résztvevők javaslatot tettek, hogy az általuk képviselt település mely épített és szellemi örökségeit lenne érdemes a pilot keretében felkutatni és bemutatni.

A következő találkozóra 2021 nyarán kerül sor.

A 2019. augusztus 1-én kezdődött, 3 évig tartó, a vízhez kapcsolódó örökségek megőrzésére és fejlesztésére irányuló, az Interreg Europe Program, valamint a Magyar Állam támogatásával megvalósuló WaVE projektben az Ister-Granum EGTC mellett a holland, spanyol, olasz és dán partnerek egymással szorosan együttműködnek, tudásátadó rendezvényeken vesznek részt, már bevált jó gyakorlatokat cserélnek, valamint a helyi érdekeltjeiket aktívan bevonják a fejlesztési folyamatokba. Mindennek eredményeként egy-egy cselekvési tervet dolgoznak ki a régióikban található, vízhez kötődő örökségek fejlesztésére vonatkozóan. Az Ister-Granum EGTC a cselekvési tervben konkrét projekteket dolgoz majd ki, melyek elsősorban a leendő Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program pályázati kiírásaira kerülnek majd benyújtásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.