Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2022. Január 25. 10:11, kedd | Helyi

A zuhanás sokkja

A zuhanás sokkja

Inkluzív színházi darabot láthatnak, akik január 30-án, vasárnap 17.00 órakor beülnek a MáSzínház előadására a Művelődés Házába.

Mi történik egy családdal, ha születik egy fogyatékos gyereke, és mi történik akkor, ha egy baleset következtében eltávozik?

A színházi előadás egy angol író, Nathan Filer regénye alapján készült, aki a mű megírásához a saját élményeit használta fel. Filer tíz éven át dolgozott ápolóként pszichiátriai intézetben, ahol volt alkalma megfigyelni, hogy a fiataloknál tapasztalható elmebetegségek súlyos gondot jelentenek a családnak, a környezetnek.

A pszichés betegség befelé fordítja az embereket. Szerintem. Örökké csapdában tart minket a saját elménk fájdalma, ugyanúgy, ahogy egy törött láb vagy elvágott ujj magára vonja a figyelmedet, és olyan szorosan tartja, hogy úgy tűnik, az egészséges láb vagy ujj már nem is létezik többé.” - írja a könyvben.

Az író mégsem komor, tragikus művet hozott létre, hanem szeretettel, megértéssel és humorral adja elő ezt a megható történetet. A darab egy józanul gondolkodó skizofrén fiú, Matthew szemén keresztül kíséri végig családjának történetét, saját gyerekkorát, kamaszodását, egészen a húszas évei elejéig. Megtudhatjuk, hogyan került tudathasadásos állapotba Down-kóros testvére elvesztése után, hogyan hatott rá és a családjára a tragédia és miért menekült végül egy saját maga által felépített, képzelt világba.

A vasárnapi, esztergomi előadást a MáSzínház produkciójában láthatja a közönség, ahol hivatásos, ép színészek és Down-szindrómás alkotók közösen lépnek a színpadra és invitálják az élet nevű játékba, közös gondolkodásra a nézőket.
A színdarabot Nathan Filer regénye alapján Illés Márton írta.

További részletek: https://www.facebook.com/events/316336943835906?ref=newsfeed

Fotók:MáSzínház/Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 25. 10:14, szerda | Helyi

Az év legnagyobb ismert aszteroidája száguld el a Föld mellett pénteken

A potenciálisan veszélyes kategóriába tartozik, de becsapódástól nem kell tartanunk.

2022. Május 25. 09:57, szerda | Helyi

Megcsípett egy darázs, mit tegyek? Ezeket használja!

Darázs- és méhcsípés kezelése házilag is megoldható. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, viszketést duzzanatot? Sokszor felesleges készítményeket javasolnak. Tények és tévhitek.

2022. Május 25. 09:48, szerda | Helyi

2023 év elejére készülhet el Esztergom új piaca

A TOP-1.1.3-16-K01-2017-00001 azonosító számú „Esztergom, városi piac kialakítása” című projekthez kapcsolódóan az épülő városi piac sajtónyilvános helyszíni bejárását tartották meg május 24-én, kedden.

2022. Május 24. 15:06, kedd | Helyi

Magyar Kémiaoktatásért Díj 2022

Általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő kémiatanárok részére ír ki pályázatot a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma.