Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 05. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Adóváltozásokról tájékoztatott a kamara

Adóváltozásokról tájékoztatott a kamara

Teltházzal zajlott le a megyei kamara adóváltozásokról szóló fóruma Esztergomban és Tatabányán is kedden.

Hagyomány, hogy az aktuális adóváltozásokról a megyei kereskedelmi és iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közösen szervez tájékoztatót év elején. A keddi szakmai napon délelőtt a tatabányai, délután az esztergomi székházban hallgathatták meg az érdeklődők az előadásokat.

A NAV szakemberei Tatabányán és Esztergomban is telt ház előtt tartottak előadást. Ladosné Kelemen Éva, a szervezet megyei igazgatója elmondta, az idei év egyik legtöbb vállalkozót érintő változása, hogy július elsejétől minden adóalanyok közötti számlát be kell küldeni elektronikus úton a NAV-nak. Ezzel összefüggésben a szabályok is módosultak, a vevő adószámát kötelező feltüntetni a számlán.



A NAV honlapján már megtalálható az ingyenesen használható program, mellyel szabályos e-számlát lehet kiállítani és azt a felületről tovább is lehet küldeni az adóhatóságnak. Később, 2021. január elsejétől majd a magánszemélyeknek kibocsátott számlákról is kell adatot szolgáltatni a kibocsátóknak.

Az elnök szólt arról is, hogy a NAV idén közel négy millió magánszemély adóbevallását készíti el, ez megyénkben 140 ezer embert érint. A hatóság márciuban postázza az általa összeállított bevallás-tervezeteket, akinek van ügyfélkapuja, az elektronikusan kapja meg az okmányt. A bevallás azonban csak az érintett személy jóváhagyása után lép érvénybe.



Ladosné Kelemen Éva felhívta a figyelmet, hogy a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezménye mellett megjelent a négy- és több gyermekes anyák kedvezménye, mely 2020 január elsejétől lépett életbe. A kedvezményt a vér szerint anyák, illetve az örökbefogadó anyák vehetik igénybe, függetlenül attól, hogy a gyermek eltartott vagy felnőtt.

Szerencsés László a KEMKIK elnöke elmondta, a kamara mindent megtesz azért, hogy a gazdaság szereplői jó érezzék magukat az üzlet világában, egymásra találjanak a partnerek és zökkenőmentesen működjenek együtt a hatóságok, az állami szervek és a vállalkozók.

„Az adóhatóság szakembereinek tájékoztatása elősegíti, hogy a gazdasági élet szereplői közül minél többen a szabályokat betartva, jogkövető módon tegyenek eleget adófizetési kötelezettségüknek” – tette hozza az elnök.



A köszöntők után a fórum részvevői három ismertetőt hallgathattak meg, melynek témái: a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az ÁFA, valamint a KATA, a KIVA, az EVA és az illetéktörvény változásai. A témákról Harmat Ferencné osztályvezető, Nemesné Mészáros Erika és Wünsch József ügyfélkapcsolati ügyintézők tartottak előadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.