Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2012. Február 11. 14:57, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ahmadinezsád figyelmeztette a nyugati hatalmakat

Ahmadinezsád figyelmeztette a nyugati hatalmakat

A nukleáris területen elért nagyon fontos előrelépésekről számol majd be Irán a következő napokban.

Közölte szombaton Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az 1979-es iszlám forradalom évfordulóján mondott teheráni beszédében. Ugyanitt Iszmáil Haníje, a Hamász iszlamista palesztin szervezet által irányított Gázai övezet kormányfője leszögezte: a Hamász soha nem fogja elismerni Izraelt.

Az 1979-es iszlám forradalom évfordulóján Iránban országszerte százezrek vettek részt az állami szervek által szervezett szombati megmozdulásokon. Ahmadinezsád a teheráni Szabadság téren összegyűlt tömeg előtt beszélt, s szavait az állami televízió is közvetítette. Az iráni elnök leszögezte: a nagyhatalmakkal folytatott nukleáris tárgyalásokon országa soha nem fog kapitulálni az „erő nyelvével” szemben. „Számukra az egyetlen út az, hogy ismerjék el az iráni nemzet jogait és jöjjenek vissza a tárgyalóasztalhoz” – figyelmeztette Ahmadinezsád a nyugati hatalmakat. Ami viszont a várható bejelentéseket, a „nagyon fontos előrelépéseket” illeti, nem mondott konkrétumokat.

Az iráni elnök beszédében hevesen támadta Izraelt, ismét csak megkérdőjelezve a II. világháború idején a zsidók ellen elkövetett népirtást. „Irán lerombolta a holokauszt bálványát, amelyet a Nyugat és a gyarmatosítók teremtettek”, hogy ezzel indokolják a zsidó állam létrehozását – mondta, hozzátéve: Teherán ezzel „előkészítette a nyugati népek felszabadítását”. Ahmadinezsád – heves nemzetközi bírálatokat kiváltva – már a múltban is többször tagadta a holokausztot, „mítosznak” minősítve azt. Irán nem ismeri el Izraelt, amelyet a „Közel-Kelet daganatos sejtjének” mond, s rendszeresen a zsidó állam elpusztítására szólít fel.

Ugyanezen a tömeggyűlésen, még Ahmadinezsád előtt szólalt fel a jelenleg hivatalos iráni látogatáson lévő Haníje is. Beszédében – amelyet szintén közvetített az iráni televízió – azt hangoztatta, hogy „küzdelmünk Palesztina és Jeruzsálem teljes területének felszabadításáig és az összes palesztin menekült visszatéréséig tart”.

Kijelentéseinek különös súlyt ad, hogy a Hamász és a másik nagy palesztin csoportosulás, a Fatah néhány hónapja megállapodott egy egységkormány létrehozásáról, s most hétfőn arról is megszületett az egyezség, hogy ennek élén egyelőre Mahmúd Abbász palesztin elnök áll majd. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő erre reagálva leszögezte: Abbász „vagy a Hamásszal, vagy Izraellel van békében. Mindkettővel nem lehet”. Egyébként úgy tudni, hogy Haníje a megbékélés kérdésében keményebb irányvonalat képvisel Háled Mesaalnál, a Hamász első emberénél, aki hétfőn Abbásszal egyezségre jutott az egységkormány vezetőjének személyéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén