Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Március 02. 19:27, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

Ahol a modernitás és tradicionalitás ötvöződik...

Ahol a modernitás és tradicionalitás ötvöződik...

Utazás az európai kultúra bölcsőjének varázslatos színterére – Görögország

A görög szárazföld természeti csodáinak, valamint az azt övező mesebeli görög szigeteknek köszönhetően Görögország gyakorlatilag megszámlálhatatlan történelmi és földrajzi látványossággal büszkélkedhet és természetes korosztálytól függetlenül tudja biztosítani a gondtalan kikapcsolódás és nyaralás feltételeit. Görögország nem véletlenül vált utazás szempontjából a Magyarországról érkezők egyik legfelkapottabb túristacéljpontjává, hiszen a szezonálisan visszatérők számára mindenekelőtt a görögországi apartmanok és a kristálytiszta tengervíz által simogatott tengerpart szépsége az, amely rabul ejtő. Görögországi utazásunk során nem csak részünk lehet a páratlan szépségel megáldott görög szárazföld- és szigetvilágának tengervizében, de módunkban áll sétálni azokon a tereken és történelmi helyszíneken, ahol az ókori görög mítoszok legendás hősei élték mindennapi életüket. Tervezzünk akár napozással egybekötött tengeri fürdőzést, a nagy múltú ország több évezredes múltjában való barangolással egybekötött városnézést, vagy éppen a rendkívül sokoldalú görög szórakoztatóipar által biztosított éjszakai kikapcsolódást – nem lehet kétségünk afelől, hogy Görögország modern idegenforgalmi turistacélpontként minden vonatkozásban ki tudja elégíteni egy feledhetetlen nyaralástól elvárható igényeinket.

Mikor utazzunk?
A térség klimatikus viszonyairól dióhéjban...

Görögország egész területén élvezhetjük a klasszikus földközi-tengeri éghajlat áldásait, a 25-26 Celsius fokos évi átlaghőmérséklettel. A görögországi nyaralás főszezonjának klimatikus viszonyai 30 Celsius fokos nappali átlaghőmérsékletével kiszámítható állandóságot képvisel. A legmelegebb éghajlat természetesen a nagy múltú ország déli részén, a Kükládokban valamint a Krétai nyaralóhelyen tapasztalható, ahol a nyári hőmérséklet akár 40 Celsius fok fölé is emelkedhet.

Megközelíthetőség és amit a helyi közlekedési viszonyokról tudni érdemes

Görögország kétségtelenül távolabb helyezkedik el hazánktól Olaszországhoz, vagy éppen Horvátországhoz képest, ám az autópályák és autóutak kiváló állapotának köszönhetően személygépkocsival is megtehetjük ezt a nagyjából ezerkétszáz kilométeres távot. A leggyorsabb és financiálisan kedvezőbb módja lehet görögországi utazásunknak, ha a Liszt Ferenc repülőtérről érkezünk az athéni nemzetköz repülőtérre valamely légitársaság rendszerint fapados járatával. Azt sem árt tudnunk, hogy a helybéli görög lakosok kifejezetten „mediterrán“ sofőrök, amely azt jelenti, hogy bár biztonságosan közlekednek, a helyi szabályokat nem minden esetben tartják be. Az esetek többségében a helyi autóbuszjáratok sem a hazánkban megszokott pontossággal közlekednek

A görög szárazföld látnivalóitól az Égei-tenger szigetvilágának sokarcú miliőjéig

Feledhetetlen látványt ígérnek Athén ókori épületei és romjai, köztük is mindenekelőtt az Akropolisz sziklája, és a több mint húsz bizánci kolostort felölelő Meteorák thesszáliai Pindosz-hegységben található szent helyei. Ugyancsak életre szóló emléket ígérnek a híres ókori Delphoi jósda Athéntól csaknem kétszáz kilométerre található romjai, de a Kronosz-hegység szomszédságában elterülő Olümpia is, amely köztudottan az ókori olimpiai játékok egykori színhelye volt. Az Égei-tengeri görög szigetvilág egymástól igen távol eső, és ebből adódóan egyetlen út során egészében szinte felfedezhetetlen világának egyes állomásain – és itt a teljesség igénye nélkül elég csupán Karpathosz, Rhodosz, Ikara, Szamosz, Leszbosz, Híosz vagy éppen Thászosz nevét említenünk – szinte nem találunk olyan helyszínt, ahol ne fedezhetnénk fel az évszázadok során lerakódotttörök, genovai, velencei, római és perzsa kulturális hatás lenyomatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban