Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2011. December 23. 14:02, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Alaposan megvizsgálták a 8000 éves ékszert

Csodálatos mesterségbeli tudásról tanúskodik a legrégebbi ismert obszidián karkötő – a nyolcezer éves ékszerre a törökországi Aksaray tartományban, az Asikli Höyük lelőhely feltárása során bukkantak.

A térségben tízezer éve, Kr. e. 8000 táján, az akeramikus (kerámialeletek nélküli) újkőkori időszakban telepedtek meg, ez volt Anatólia egyik legkorábbi települése. A tíz centiméter átmérőjű, 3,3 centiméter széles karkötő 1995-ben került napvilágra, azóta a leletet az Aksarayi Régészeti Múzeumban őrzik – olvasható a Physorg tudományos hírportálon. Az obszidián ékszert első ízben 2009-ben vizsgálták, ismételt elemzésnek pedig francia tudósok vetették alá a közelmúltban, akik az eredményeikről a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban számoltak be.

A karkötőt Laurens Astruc, a Francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) tudósának irányításával tribológiai elemzésnek vetették alá. (Tribológia az egymással kölcsönös mozgási viszonyban lévő felületeket kutató tudományág, illetve az ennek eredményeit felhasználó technika.) A vizsgálat kimutatta, hogy az ékszert igen szakavatott mester készítette: a szinte tökéletesen kör alakú karkötő tükörfényes felülete hibátlan csiszolású. A projekt folytatásaként közel hatvan obszidián tárgyat vetnek alá vizsgálatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 14:20, szerda | Belföld

Petőfi 200 - Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé az OSZK online adatbázisában

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából mintegy ötszáz a költőhöz kapcsolódó kézirattal bővült szerdától az Országos Széchényi Könyvtár(OSZK) internetes tartalomszolgálatatása, a Copia.

2023. Március 22. 14:18, szerda | Belföld

Hamis autódiagnosztikát kínált a webáruházában

A NAV munkatársai hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le nagy mennyiségben egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól.

2023. Március 22. 11:53, szerda | Belföld

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

2023. Március 22. 11:45, szerda | Belföld

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta.