Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. November 15. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Államosítják a Gazprom németországi vállalatát

Államosítják a Gazprom németországi vállalatát

Németország földgázellátásának biztonsága érdekében állami tulajdonba veszik a Gazprom orosz energetikai vállalat helyi érdekeltségét - közölték hétfőn Berlinben.

A szövetségi gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a tavasz óta a közüzemi hálózati felügyelet (Bundeneztagentur) ellenőrzése alatt működő Gazprom Germania - új nevén Securing Energy for Europe (SEFE) - vészesen eladósodott és már a fizetésképtelenség fenyegeti, ami akár az egész ország földgázellátását veszélybe sodorhatja.

A veszély elhárítása és a SEFE üzleti tevékenységének folytatása érdekében "tulajdonosváltást" hajtanak végre, és stabilizálják az ország energiabiztonságának fenntartásában "kulcsfontosságú" céget - közölte a tárca.

Az eddigi tulajdonost, a Gazpromot "a SEFE-részvények piaci értékéhez mérten" kártalanítják - írták, hozzátéve, hogy ez az eljárás még nem zárult le.

Egyben végrehajtanak egy 225,6 millió eurós tőkeemelést. A pénzt a szövetségi kormány biztosítja, amely így a cég 100 százalékos tulajdonosa lesz. Az Európai Unió versenyjogi hatóságaként működő Európai Bizottság már hozzájárult a tőkeemeléshez.

A Gazprom Germania a legnagyobb németországi földgázimportőrök között volt, és hozzá tartozott számos tároló, köztük a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású rehdeni.

A vállalatot áprilisban helyezték a Bundesnetzagentur vagyonkezelői felügyelete alá. A hatóság a többi között kimutatta, a cég előző vezetése 1 százalék alá süllyesztette a rehdeni létesítmény töltöttségi szintjét, vagyis majdnem teljesen kiürítette az Alsó-Szászország tartományban fekvő tárolót, amely nemcsak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztárolója.

A június óta SEFE néven működő cég főleg azért került egyre súlyosabb pénzügyi helyzetbe, mert a Gazprom visszafogta, majd augusztus végén beszüntette németországi földgázszállításait, ezért az ügyfelek ellátásához az orosz importnál jóval drágábban, a nemzetközi piacon kellett földgázt vásárolni. A szövetségi kormány szerint a nehézségekhez az is hozzájárult, hogy bankok és egyéb üzleti partnerek a tulajdonosi szerkezet tisztázatlansága miatt elzárkóztak az együttműködés folytatásától.

A szövetségi kormány a fizetőképesség biztosítása érdekében már tavasz óta biztosít hitelt a cégnek az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül. A KfW eddig 11,8 milliárd eurót folyósított. Következő lépésként ezt 13,8 millióra emelik, és a tervek szerint a hitel jelentős részét egy adósság-tőke cserügylettel saját tőkévé alakítják. Ehhez az ügylethez még meg kell szerezni az Európai Bizottság hozzájárulását - közölte a minisztérium.

A Gazprom Germania/SEFE a második nagy németországi földgázimportőr, amelyet az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt elmélyült energiaválságban államosítanak. Az első az Uniper volt, amelyet szeptemberben vettek állami tulajdonba.

Címkék: Gazprom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.