Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 13. 09:56, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Állattartó telepet számolnak fel a madárinfluenza miatt Nyírbátorban

Állattartó telepet számolnak fel a madárinfluenza miatt Nyírbátorban

A madárinfluenza megjelenése miatt egy több mint 93 ezer állatot tartó pecsenyekacsa-telepet számolnak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján csütörtökön. A hatóság közleménye szerint a gazdaságban az állatok megemelkedett elhullása és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza lehetséges megjelenésére, a Nébih laboratóriuma pedig a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állategészségügyi szakemberek a fertőzött gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométeres megfigyelési körzetet; e területeken további vizsgálatok indultak és életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Mint írták, míg a hatóság laboratóriuma Magyarország eddig vírusmentes területén igazolta a madárinfluenza jelenlétét, addig Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében - újabb kitörések következtében - tovább bővültek a korábban kijelölt, korlátozás alatt álló területek is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei új eset jelzi, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, ezért a Nébih ismételten felhívta az állattartók figyelmét: az előírások szigorú betartásával csökkenthető annak esélye, hogy a baromfiállományuk vadmadarakkal érintkezzen és a vírussal megfertőződjön. Kiemelten fontos, hogy az állatokat zártan etessék és itassák, a takarmányt és az almot lefedve tárolják. A magas kockázatú területeken továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, illetve a kötelezően előírt szállítás előtti vizsgálatok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.