Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Június 03. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Angliában Becket Szent Tamás esztergomi ereklyéi

Angliában Becket Szent Tamás esztergomi ereklyéi

Nagyszabású rendezvénysorozat keretében mutatták be május végén Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás esztergomi ereklyéjét.

Első alkalommal láthatta a brit közönség a mártír canterbury-i érsek 800 éve Esztergomban őrzött könyökcsontját.Az eseménysorozaton többek mellett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök társaságában képviseltem Esztergomot.

Becket Szent Tamás esztergomi ereklyéinek londoni eseménysorozatát ünnepi szentmise nyitotta meg a Westminster-székesegyházban, az angol-walesi katolikus egyház londoni főtemplomában május 23-án. A misét Erdő Péter mutatta be Áder János és Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, a katolikus és az anglikán püspöki kar, a brit kormány, valamint a brit szellemi és a művészeti élet vezető képviselőinek jelenlétében.

Áder János köztársasági elnök kitért emellett arra: „Becket Szent Tamás évszázadok során megőrzött ereklyéjét Magyarország annak jeleként vitte az Egyesült Királyságba, hogy hiszi, vannak időtálló – igaz, időről időre védelemre szoruló – örök emberi értékek”.

Kijelentette: Európa erejét a történelmi hagyományaikra, értékeikre büszke, identitásukat megtartó nemzetek adják, amelyek képesek felmutatni sok évszázados kultúrájuk egyediségét, és a XXI. század új társadalmi, politikai kihívásai közepette is van erejük megvédeni azt.

Kövér László, az Országgyűlés házelnöke elmondta: első alkalommal láthatja a brit közönség Becket Szent Tamás 800 éve Esztergomban őrzött ereklyéjét, és ez a Magyarország és az Egyesült Királyság közötti mély történelmi és kulturális kapcsolatot, az azonos civilizációs hagyományt jelképezi. A 12. századi angol szent mártíromságának üzenete a világi hatalom korlátairól, a túlhatalom elleni kiállás fontosságáról a jelenben is visszhangot kelt, vallási és történelmi meggyőződéstől függetlenül.

Ereklyék és erények
Az esztergomi Becket-ereklyéket az Angliában őrzött relikviákkal együtt a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni koronázó főtemploma fogadta ünnepélyes szertartással. Május 26-án ugyanitt Roger Scruton filozófus előadásában Becket halálán keresztül igyekezett választ találni létünk örökérvényű és fajsúlyos kérdéseire: a születés és halál, a szentté válás és az elvilágosiasodás kérdéseire. A rendezvényen többek közt Mikola István, a Külügyminisztérium államtitkára, Szabadhegy Péter, a Magyar Köztársaság Egyesült Királyságba akkreditált nagykövete, valamint Kis-Rigó László, szeged-csanádi püspök társaságában képviseltem Esztergom városát.

Másnap, május 27-én ugyanez a delegáció vett részt azon a tudományos szimpóziumon, amelyet Becket Szt. Tamásról tartottak Cambridge-ből, Oxfordból, Canterburyből és több, híres kutatóhelyről érkezett tudósok. Az előadások témája volt Becket Tamás emlékezete, a szent kultusza, az angol egyházi reformáció története, Becket Szt. Tamás jelenléte és hiánya az angol egyházi reformáció utáni korszakban, a szent emlékezete a hatalomnak ellenálló katolikus közösségben, az ereklyék sorsa a reformáció korában. A szimpózium helyszíne a Lambeth Palace (palota) volt, amely közel 800 éve folyamatosan a Canterbury érsek londoni rezidenciája és amelynek 120 000 kötetes könyvtárában a legrégebbi könyvek és iratok a 12. századból származnak.



Esztergomból Canterburybe
Becket Szent Tamás ereklyéi végül május 28-án érkeztek meg Canterburybe, ahol a város főpolgármestere George Metcalfe fogadta a vendégeket.

Köszöntőmben elmondta: noha más nyelvet beszélünk és máshogy éljük nap mint nap életünket, de a hagyományok megőrzése, az egymás iránti tisztelet, alázat, őszinte megbecsülés, a keresztény értékrendbe vetett hit az, amellyel újjá lehet építeni Európát. Feladatunk, hogy ezeket az európaiságot is kifejező értékeket megtartsuk és továbbadjuk a következő generációknak.

Délután a St. Michael (Szent Mihály) templomból mintegy 2,5 kilométer hosszú zarándokúton kísérték a zarándokok az ereklyét, melyet Esztergom polgármestereként volt szerencsém az 597-ben alapított Canterbury Katedrálisba, az anglikán egyház fő templomába vinni személyesen.

A rendezvénysorozat zárásaként május 29-én délelőtt eucharisztikus szertartást tartottak a székesegyházban anglikán és katolikus hívek részvételével, délután pedig a katedrális altemplomában szolgáltatott katolikus misét Valentine Erhahon, a Szent Tamás templom plébánosa Kis-Rigó László püspök koncelebrálásával. A szentmisén részt vett John O’Toole kanonok és Robert Willis, a Canterbury Katedrális dékánja. A szertartás után az ereklyét közösen arra az oltárra helyezték, amely a vértanú-püspök egykori meggyilkolásának helyszínén áll. Az ünnepi szentmisén magyar kórusművek hangzottak el a Joyful Company of Singers énekkar előadásában, a mise után pedig a kórus nagy sikerű szabadtéri koncertet adott Bartók Béla, Kodály Zoltán és Farkas Ferenc népdalfeldolgozásaiból a katedrális udvarában.

Az emlékhét során a szentmiséken, a tudományos előadásokon és az üdvözlő beszédekben is sokszor elhangzott Magyarország, még többször Esztergom neve. Az angliai katolikus és az anglikán egyház – akik Becket Tamást szintén szentjükként tisztelik – őszinte tisztelettel és köszönettel viseltetnek az iránt, hogy a szent ereklyéjét immár hosszú évszázadok óta Esztergom őrzi.

Esztergom és Canterbury a XII. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Becket Tamás és Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek közös párizsi tanulmányai idején került baráti viszonyba, és amikor a II. Henrik angol királlyal szembeforduló Becket 1170-ben mártírhalált halt, tiszteletére prépostságot alapítottak Esztergomban. Ereklyéit, amelyek feltételezhetően a XVI. században kerültek Esztergomba, a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el, ahol minden év január elején Nagy-Britannia magyarországi diplomáciai képviseletével együtt emlékeznek Canterbury vértanú érsekére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.