Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2021. Július 11. 09:57, vasárnap | Helyi

Aratóünnep Szentgyörgymezőn

Aratóünnep Szentgyörgymezőn

Július 10-én, szombaton ünnepi aratónapot tartott a Szentgyörgymezői Kertbarátkör.

A Kertbarátkör kiemelt célja és küldetése az utókornak megőrizni és átadni múlt örökségét a hagyományoknak és értékeknek életben tartásával.

Ennek jegyében rendezték meg az immár évtizedes hagyományokra visszatekintő aratónapot. Az ünnepi eseményen Esztergom városát Erős Gábor alpolgármester képviselte.

A népviseletbe öltözött aratók, akiket indulás előtt megáldott a helyi plébános, Kiss- Maly László atya, a város széléről indultak a Szentgyörgymező határában lévő búzatáblához, ahol bemutatták, hogy hogyan is zajlott az aratás sok évvel ezelőtt.

A férfiak lekaszálták a gabonát, rendet vágtak benne, majd az utánuk haladó marokszedő asszonyok összefogták és kévébe kötötték az értékes, az új kenyér alapjául szolgáló levágott kalászokat.

A hagyományőrző közösségi élmény a hőség ellenére több esztergomit is érdekelt.

Reméljük, hogy a Szentgyörgymezői Kertbarátkör jeles kezdeményezése, amely évtizedek óta megrendezésre kerül a jövőben sem marad el és városunkban egyre többen érdeklődnek majd az általuk életben tartott nemes hagyományok iránt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.