Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2022. Június 06. 09:36, hétfő | PR
Forrás: (x)

Áremelkedés az albérletpiacon – okok és kilátások

Áremelkedés az albérletpiacon – okok és kilátások

A szakértők szerint nyárra áremelkedés várható az albérletpiacon. A koronavírus járvány okozta pangás, majd stagnálás után a kereslet emelkedésével egyenes arányosságban az árak is növekedésnek indultak.

Érdemes minél hamarabb (lehetőleg hosszú távra) leszerződni a tulajdonosokkal – tanácsolják a szakértők a bérlőknek.

A pandémia miatti 2020-as mélyrepülés után a piaci szereplők sokáig a további visszaesések megelőzését tűzték ki célul. A luxuslakások helyett inkább az alacsonyabb árú, kisebb lakások iránt érdeklődtek az albérletet keresők, s összességében a forgalom csekély volt. A befektetők pedig a kereslethez igazodva a hatalmas luxuslakások helyett a kisebb, s az átlagkeresettel rendelkezők számára elérhető lakásokat preferálták.

Háborús helyzet

A kereslet növekedése 2022 elején kezdett el érződni, így az albérlet árak is elindultak felfelé, s már nem csak az inflációt követve. Az orosz-ukrán helyzet is időszakos kereslet idéz elő jelenleg. A hazánkba érkező ukránok többsége fizetőképes, s jellemzően átmeneti időszakra, 2-3 hónapra keresnek albérletet, amíg átvészelik a háborús időszakot, ami gazdasági szempontból nézve egy egészséges piaci mozgást okoz.

Sokkoló árak?

Ma egy stúdiólakás havi 110-130 ezer forintért bérelhető ki, az egyszobás ingatlanok pedig 140 ezer ft/hó-nál kezdődnek. Ha valaki ennél nagyobb lakást szeretne kivenni, akkor szobánként +30 ezer ft-tal érdemes számolni. Az árakat a lokáció is nagy mértékben meghatározza.

A szakértők szerint jellemző, hogy az emberek a saját anyagi helyzetükhöz mérik a piacot, nem pedig fordítva, és sokan megfeledkeznek a 2021-es inflációról is, ezért sokakra sokként hat az albérletpiacon tapasztalható áremelkedés.

Kilátások

A keresletet a mobilitás is befolyásolja az ár mellett, így például az oktatási rendszer változásai, a kollégiumi férőhelyek alakulása, illetve a külföldiek érkezése is hatással van rá.

Várhatóan az albérletek árai hamarosan újra elérik a pandémia előtti szintet, s bár az év második felére további emelkedés is várható, mivel a fizetések is nőttek, nem kellene, hogy gondot jelentsen az albérletárak drágulása.

További változás, hogy határozott idejű szerződések helyett egyre több határozatlan idejű megállapodás születik, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy az inflációhoz alkalmazkodva év közben is emelni tudjanak az árakon.

Írásunk a DLX MEDIA és az Építőipari magazin közreműködésével készült.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 11:44, péntek | PR

Szerencsejáték az otthon kényelméből

Manapság már rengeteg dolgot megtehetünk anélkül, hogy el kellene hagyni otthonunkat. Az internet olyan lehetőségeket nyitott meg mindenki számára, amiről néhány évtizeddel ezelőtt még álmodni sem mertünk.

2022. Június 27. 14:19, hétfő | PR

A CE-Connector felkészítő szakaszának vége egyben egy ígéretes új fejezet kezdete

A következő 3 évben a hangsúly az üzleti angyalok bevonásán túl az egyetemi innovációs központokkal, az NKFIH HSUP programjával és nagyvállalatok fókuszált innovációs programjaival való együttműködésen lesz.

2022. Június 24. 18:21, péntek | PR

Milyen kocsmai nyerőgépek érhetőek el online?

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi mindent találhatunk az interneten, ha egy kicsit kutatunk.