Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2022. Június 06. 09:36, hétfő | PR
Forrás: (x)

Áremelkedés az albérletpiacon – okok és kilátások

Áremelkedés az albérletpiacon – okok és kilátások

A szakértők szerint nyárra áremelkedés várható az albérletpiacon. A koronavírus járvány okozta pangás, majd stagnálás után a kereslet emelkedésével egyenes arányosságban az árak is növekedésnek indultak.

Érdemes minél hamarabb (lehetőleg hosszú távra) leszerződni a tulajdonosokkal – tanácsolják a szakértők a bérlőknek.

A pandémia miatti 2020-as mélyrepülés után a piaci szereplők sokáig a további visszaesések megelőzését tűzték ki célul. A luxuslakások helyett inkább az alacsonyabb árú, kisebb lakások iránt érdeklődtek az albérletet keresők, s összességében a forgalom csekély volt. A befektetők pedig a kereslethez igazodva a hatalmas luxuslakások helyett a kisebb, s az átlagkeresettel rendelkezők számára elérhető lakásokat preferálták.

Háborús helyzet

A kereslet növekedése 2022 elején kezdett el érződni, így az albérlet árak is elindultak felfelé, s már nem csak az inflációt követve. Az orosz-ukrán helyzet is időszakos kereslet idéz elő jelenleg. A hazánkba érkező ukránok többsége fizetőképes, s jellemzően átmeneti időszakra, 2-3 hónapra keresnek albérletet, amíg átvészelik a háborús időszakot, ami gazdasági szempontból nézve egy egészséges piaci mozgást okoz.

Sokkoló árak?

Ma egy stúdiólakás havi 110-130 ezer forintért bérelhető ki, az egyszobás ingatlanok pedig 140 ezer ft/hó-nál kezdődnek. Ha valaki ennél nagyobb lakást szeretne kivenni, akkor szobánként +30 ezer ft-tal érdemes számolni. Az árakat a lokáció is nagy mértékben meghatározza.

A szakértők szerint jellemző, hogy az emberek a saját anyagi helyzetükhöz mérik a piacot, nem pedig fordítva, és sokan megfeledkeznek a 2021-es inflációról is, ezért sokakra sokként hat az albérletpiacon tapasztalható áremelkedés.

Kilátások

A keresletet a mobilitás is befolyásolja az ár mellett, így például az oktatási rendszer változásai, a kollégiumi férőhelyek alakulása, illetve a külföldiek érkezése is hatással van rá.

Várhatóan az albérletek árai hamarosan újra elérik a pandémia előtti szintet, s bár az év második felére további emelkedés is várható, mivel a fizetések is nőttek, nem kellene, hogy gondot jelentsen az albérletárak drágulása.

További változás, hogy határozott idejű szerződések helyett egyre több határozatlan idejű megállapodás születik, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy az inflációhoz alkalmazkodva év közben is emelni tudjanak az árakon.

Írásunk a DLX MEDIA és az Építőipari magazin közreműködésével készült.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 09:13, hétfő | PR

Hogyan vedd rá magad az aktív testmozgásra? Praktikus tippek életmódválóknak!

Ha szeretnénk egészségesebben élni, akkor a rendszeres testmozgást sem hanyagolhatjuk. Azonban azok, akik megszokták a passzív életvitelt, komoly kihívásokkal szembesülhetnek, mikor ezen változtatni próbálnak.

2023. Május 25. 14:05, csütörtök | PR

Nyugdíjas házakban javítanak, karbantartanak

Meghívásos közbeszerzési pályázaton nyert ingatlanok javítását, karbantartását jelentő munkákat a Jánosik és Társai Kft.

2023. Május 25. 12:45, csütörtök | PR

A tavaszi ablakcsere legnagyobb előnyei

Örök dilemma, hogy mikor jön el az ablakok kicseréltetésének ideje.

2023. Május 25. 09:45, csütörtök | PR

K&H: a Furfangos forintok, az A-PRO-K, a Szerencsetallérok és a Pénzt vagy életet csapat nyerte a vetélkedőt

több mint 8700 diák vett rész a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn