Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2014. Június 21. 08:55, szombat | Helyi

ÁSZ: Nem felelt meg az esztergomi önkormányzat – nagy a korrupciós kockázat

ÁSZ: Nem felelt meg az esztergomi önkormányzat – nagy a korrupciós kockázat

Több pontban sem felelt meg az Állami Számvevőszék szerint az esztergomi önkormányzat belső kontrollrendszere, ami egyebek mellett korrupciós kockázatot hordoz, hangsúlyozta a legfőbb pénzügyi ellenőrző szerv a minap.

Lezárult Esztergom Város Önkormányzata belső kontrollrendszerének ellenőrzése. A 2012. január 1. és december 31. közötti időszakra kiterjedő ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a belső kontrollrendszer elemeinek kialakítása, a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés, és a belső ellenőrzés szabályos működése biztosította-e az önkormányzatnál a közpénzfelhasználás szabályosságát, hozzájárult-e az értéket teremtő rend követelményének érvényesüléséhez.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján megújított ellenőrzési programmal végezte az ellenőrzést, amely során az eredendő kockázatok megállapítása a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős szerv által tett észrevételek számát is figyelembe vette. Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy megfelelően kiépített és működtetett belső kontrollrendszerrel jelentősen csökkenthetők a korrupciós kockázatok, nélküle azonban nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása.

A Komárom-Esztergom megyei Esztergom Város Önkormányzatánál 2012-ben a belső kontrollrendszer kialakítása az összesített értékelés alapján nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ a kontrollkörnyezet, a kontrolltevékenységek, a kockázatkezelési rendszer, az információs és kommunikációs rendszer, valamint a monitoring rendszer kialakítását egyaránt nem megfeleltnek értékelte. Az aljegyző egyebek mellett nem alakította ki a Polgármesteri Hivatal tevékenységének, a célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszerét, nem készítette el a bizonylati rendet és az ellenőrzési nyomvonalat, nem biztosította az adatok biztonságát és védelmét, nem határozta meg a dokumentumokhoz és információkhoz való hozzáférésre vonatkozó, valamint a beszámolási eljárásokhoz kapcsolódó felelősségi köröket.

Az állományba nem tartozók megbízási díjaival, a külső szolgáltatók által végzett karbantartással, kisjavítással kapcsolatos kifizetések során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollok működése gyenge volt. Az ÁSZ a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt nem tárt fel, azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok működésében feltárt hiányosságok miatt fennáll a hibák bekövetkezésének kockázata. A nem megfelelően működtetett belső kontrollok korrupciós kockázatot hordoznak. A belső ellenőrzés működése a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg.

A számvevőszéki jelentésben foglalt megállapítások alapján – figyelemmel a részletes megállapításokra fókuszáló, tömörített formában megjelenített javaslatokra – a polgármesternek intézkedési tervet kell összeállítania. A tervezett intézkedéseknek alkalmasnak kell lenniük a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére, a mulasztások következményeinek kezelésére. Az intézkedési terv végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.

Állami Számvevőszék

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 16:43, csütörtök | Helyi

Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft.-nél

C-SPED 84 Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 120,32 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesült.

2022. Szeptember 28. 08:36, szerda | Helyi

A Grand Hotel Esztergom csapatába Recepcióst keresünk!

A szálloda – a Continental Group üzemeltetésében – a város központjában épült, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten.

2022. Szeptember 26. 09:17, hétfő | Helyi

Már Esztergomban és környékén is házhoz szállít a Tesco