Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Augusztus 15. 11:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Mónus Márton

Átadták a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjait

Átadták a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjait

Átadták a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjait szombaton a kecskeméti Hírös Agórában.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a fesztivál záróünnepségén elmondta: nagyon fontos, hogy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál bemutatja az előző évek termését és biztatja a szakmát arra, hogy előre kell lépni.

Felidézte, hogy immár tizenöt éves a KAFF, amelyet a Nemzeti Filmintézet a továbbiakban is szeretne támogatni. A kormánybiztos köszöntötte az ötven éves Kecskemétfilmet és annak vezetőjét, Mikulás Ferencet. Mint fogalmazott: a kecskeméti stúdió és az ott készült produkciók csodálatos büszkeségeink. Hozzátette: azt szeretnék, ha ez a munka tovább folytatódna.

A mintegy 90 versenyalkotást 6 zsűri értékelte és 19 kategóriában osztottak ki díjakat.

Az európai egész estés filmek versenyének zsűrije - Milorad Krtstic, Varga Zoltán és Menyhei Szabolcs - Tomm Moore Wolfwalkers című filmjét találta a legjobbnak.

A legjobb magyar tévésorozat és a legjobb európai tévésorozat, valamint a legjobb 3 D-s film és a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária, a Cigánymesék alkotója nyerte. A nyertes alkotást a Duna World csatornán 2 alkalommal sugározzák december 31-ig és 120 napig a www.mediaklikk.hu oldalon is megtekinthető lesz. Az MTVA portfóliójába tartozó oldalakon népszerűsítik is a műsort. A nyeremény összértéke 2,5 millió forint.

A legjobb magyar tévésorozat második helyezettje Glaser Kati Városi legendák: Családi ökörség című munkája lett, az európai szekcióban az ír Mcgrath David Pablo Villakanál című sorozata pedig dicséretben részesült.



A legjobb európai tv-special díját a francia Guillaume Loring Vanille című munkája nyerte, a belga Julien Bisaro Choum kalandos útja című filmjét pedig dicséretben részesítette a Kling Bélából, Baksa Balázs és Horváth Mártából álló zsűri.

A magyar filmek díjairól Barta Dóra, Demeter Éva, Kollarik Tamás, Nyerges András és Waliczky Tamás döntött. A Magyar Filmkritikusok díját Ulrich Gábor Dűne című kisfilmje kapta, Darabos Éva Pá kis panelom! és Horesnyi Máté Kisebbik rossz című műve dicséretben részesült.

A legjobb animációs munka díját Ulrich Gábor Dűne című kisfilmjének ítélték, a legszínvonalasabb képi formanyelvért járó díjjal Szöllősi Anna Helfer című filmjét méltatták. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért.

A legjobb diákfilm díját Gyarmati Lejla Mostanában nagyon című alkotása kapta, Osztós Zsófia Akárhová című filmje és Wator Ádám Patrik Sunshower című műve dicséretben részesült.

A legjobb alkalmazott animáció díját Pataki Szandra kapta Globális öngyilkosság című munkájáért.

A Diák Zsűri díját az európai filmek kategóriában a horvát Matija Pisacic Glória kalandjai sorozat Gyilkosság a székesegyházban című epizódja nyerte. A diákok a magyar filmek közül Duckii Tomek Plantarium című alkotását találták a legjobbnak.



A kritikai írópályázat nyertese Szabó Hajnalka Így alszunk mi című írása lett, a második helyen Böhm Róbert Az állatokat megesszük ugye?, a harmadikon pedig Nagy Tibor Körbe érő zsákutca című alkotása végzett.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Ifjúsági zsűri díját B. Nagy Ervin Cserebogarak 2. Papp Laci című rövidfilmje nyerte.

Közönségdíjban a Wolfwalkers részesült.

A kétévente megvalósuló nemzetközi seregszemle idén augusztus 11. és 15. között zajlott, vasárnap a közönség újra megnézheti a nyertes alkotásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére