Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2023. Április 16. 08:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Átadták az egykori ajkai kriptongyár részben felújított épületét

Átadták az egykori ajkai kriptongyár részben felújított épületét

Átadták a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat 300 millió forintos támogatásával részben felújított egykori kriptongyár épületét szombaton Ajkán.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az eseményen a gyárépületet a magyar ipartörténet és művészettörténet kiemelkedő emlékének nevezte, amely kései elismerését adja Bródy Imrének - a kriptongázas villanylámpa kifejlesztőjének -, akinek sokat köszönhet a magyar ipar és Magyarország.

A miniszter úgy fogalmazott: a beruházás Ajkára és környékére is ráirányíthatja Európa figyelmét.

Schwartz Béla (Közösen Ajkáért Egyesület), Ajka polgármestere felidézte, hogy amikor az 1930-as években megalapították az ajkai kriptongyárat, nagy perspektíva előtt állt, de a második világháború megakadályozta fejlődését.

Az egykori kriptongyár épületének felújítása akkor merült fel, amikor Ajka is tagja lett az EKF programnak. A háromszintes épület felújításának első ütemére 300 millió forintot nyert el a Veszprém vármegyei város - mondta a polgármester. Jelezte: egyelőre csak az épület harmada újult meg, a további fejlesztés egy 500 millió forintos, már elnyert TOP-pályázatból folytatódhat.

Az épületben számos, az EKF-programhoz kapcsolódó rendezvényt tartanak majd, mások mellett felhívják a figyelmet olyan régi szakmákra - üveggyártás, timföldgyártás, alumíniumkohászat - amelyek a várost és a környéket jellemezték.

Címkék: ajka, kriptongyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Belföld

Energiaügyi Minisztérium: korlátozó intézkedések nélkül is csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.