Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Október 03. 08:11, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Városháza

Hihetetlen sokat tettek Esztergom sportjáért - Ketten is kitüntetést kaptak idén

Hihetetlen sokat tettek Esztergom sportjáért - Ketten is kitüntetést kaptak idén

Mármarosi Győző és Érdy Gábor vehette át az önkormányzat „Esztergom Sportjáért”-díját idén az Esztergomi Félmaraton eredményhirdetésén a Városháza előtt vasárnap.

A kitüntetést Bánhidy László alpolgármester és Erős Gábor képviselő, a sportbizottság elnöke adta át a két kitüntetettnek.

Érdy Gábor a város atlétikai és futó életében végzett kimagasló tevékenységéért vehette át a Korányi-díjat, míg Mármarosi Győző Esztergom evezős sportjáért végzett több mint 6 évtizedes kimagasló munkájáért érdemelte ki a kitüntetést.

A kitüntettettek életútja:

Mármarosi Győző:
Mármarosi Győző 1942. június 16-án született Balassagyarmaton. 9 éves korától él Esztergomban. A Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdett sportolni, az I. István Gimnáziumban már atletizált, emellett a kézilabdában és a kosárlabdában is kipróbálta magát. Felesége pedagógus, két fiú gyermek édesapja. Dolgozott az Esztergomi Relé Gyárban, mint szerszámkészítő, a SZIM-ben mint diszpécser, majd munkaügyi osztályvezető-helyettes. Később ugyanitt munkaügyi-bér és szociálpolitikai főosztályvezető. 1997-től nyugdíjas.

1957-ben lépett be az evezősklubba, ahol Lapos László szárnyai alatt ismerkedett meg az evezéssel. Pályafutása során sorra dobogós helyeken ért célba az egypár- és kétpárevezős versenyeken. 1965-ben Gyöngyös Antallal karöltve felvállalták az evezősszakosztály vezetését. 1968-tól készíti fel a versenyzőket, előadások és élménybeszámolók tartásával is. 1970-től a szakszerű edző mellett megduplázódott a sportolók száma a szakosztályban. 1983-1988 között az Esztergom Városi Tanács Sport Bizottságának tagja.

1985-ben letették az új állandó Csónakház alapkövét. Az építkezés a SZIM Marógépgyár segítségével folyt. 1990. március 16-án Mármarosi Győzőnek köszönhető a beköltözés és az hogy az evezősök újra vízre szállhattak. Ez egy történelmi esemény volt az evezősök életében.1998-ban az egylet saját tulajdonába került a sporttelep és a rajta lévő csónakház.

1989-2006 között a Magyar Evezős Szövetség alelnöke lett.
1991-ben alapítója az Esztergomi Városi Sport Kollégiumnak, melynek 1996-ig elnöke.

1991-ben megválasztották a Magyar Evezős Szövetség Elnökségének tagjává. Ugyanebben az évben egyik főszereplője a megyei evezős szövetség megszervezésének.

1993-tól az Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének alapítása fűződik nevéhez, melynek azóta is ügyvezető elnöke.

1993-ban megalapítója a Komárom-Esztergom Megyei Evezős Szövetségnek, melynek jelenleg is elnökhelyettese. 2005-2006 között a Dunakanyar Térségi Fejlesztési Tanács Sport és Szabadidős Bizottságának tagja.

A sportban és az evezős szakosztályban betöltött tisztségei: intéző, elnökségi tag, egyesületi titkár, majd elnökhelyettes.

Kapcsolatokat épített ki Győr, Szolnok, Vác, Budapesti Honvéd, FTC, MTK és Csepel sportegyesületeivel. Rendszeressé vált a Duna-, a Velence-, a Tisza-kupákon való részvétel. Kiváló és példaértékű nemzetközi partnerkapcsolatot épített ki a németországi Rajna-Pfalz Tartomány evezős klubjával.

Munkáját az alábbi elismerésekkel tüntették ki:
• 1975-ben a Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója kitüntetés
• „Esztergomért Emléklap és Emlékplakett” kitüntetettje 5 alkalommal
• Honvédelmi Érdemrend két alkalommal
• 1990 és 1999 Komárom-Esztergom Megye Sportdíja
• 1991 Gróf Széchenyi István Emlékplakett
• 1991 Evezős Sportért díj
• 1993 a MESZ emlékplakettje
• 1993 belügyminiszteri gróf Esterházy Miksa sportkitüntetés
• 2002 az Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének Örökös Tiszteletbeli tagja
• 2006 a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Príma-díja
• „Komárom-Esztergom Megye Sportjáért” kitüntetés
• 2015 Esztergom Sportjáért Életműdíj
Edzői és oktatói tevékenysége során sok száz fiatal ismerkedett meg a sporttal, tanult tőle fegyelmet, kitartást, közösségi szellemet és az egészséges életmódra nevelést. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az esztergomi klub szervezésében, működtetésében. Irányítása alatt a klub taglétszáma évek óta 100 fő fölött van. 2007-ben ünnepelte az esztergomi evezőssport megalakulásának 100. évfordulóját, melyből 50 évnek részese Mármarosi Győző, aki mindig önzetlenül, szabadidejének feláldozásával, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végezte munkáját.

Érdy Gábor
52 éves, esztergomi születésű. A Hell József Károly szakközépiskolában érettségizett, és itt, középiskolásként kezdett atletizálni, sprinterszámokban versenyzett (rövidtávfutás, gátfutás, távol- és hármasugrás).

Érettségi után a Miskolci Műszaki Egyetemen szerzett vegyipari gépészmérnöki, majd később hegesztőmérnöki diplomát. Egyetemi évei alatt fordult még nagyobb intenzitással a sport felé, kipróbálta a triatlont is, kisebb-nagyobb versenyeken is részt vett. Egyetemi ismerősei között tájfutó világbajnok és többszörös magyar bajnok is volt, a Bükkben tett közös edzések terelték a futás, majd a hosszútávfutás felé.

Egyetemistaként vett rész Hollandiában egy egyetemisták-főiskolások számára szervezett váltófutó versenyen. Az ott szerzett élmények hatására a 90-es években miskolci egyetemi társaival Magyarországon is létrehoztak egy váltófutó-versenyt Eger és Miskolc között, mely Szarvasűzők néven lett ismert. A verseny ma is létezik, már mások a szervezői, de a régi rendezők minden évben kiállítanak egy csapatot, amelynek Gábor is oszlopos tagja.

A futás az egyetem után is az élete része maradt. Rendszeresen részt vett rövidebb és hosszabb távú versenyeken, félmaratonokon, maratonokon, váltócsapat tagjaként a Bécs-Budapest Szupermaratonon több alkalommal is. Így természetes volt számára, hogy nem sokkal az Esztergomban szárnyát bontogató hobbifutó kör megalakulása után, 2005-től jelen volt a maroknyi csapat közös edzésein.
A versenyszervezés továbbra is foglalkoztatta - Esztergom és a környék futóéletének felpezsdítése céljából 2007-ben az ő elképzelései alapján indult útnak a Dunaparti Futópartik ötfordulós versenysorozat, mely igen hamar népszerűvé vált.

Érdy Gábor ösztönzésére döntöttek úgy a korábbi klubtagok, hogy egyesületként működnek tovább. 2009-ben jegyezték be az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesületet, melynek kezdetben alelnöke, majd később elnöke lett.
A 13 alapító tag után az egyesület mára már közel 130 fős tagsággal büszkélkedhet. A létszám megtízszereződése egyben egy kiváló közösség kialakulását is eredményezte.

Az általa vezetett egyesület tagjai között remekül megférnek egymás mellett az abszolút kezdők, az újrakezdők, de az ultrafutók is, mint pl. Maráz Zsuzsanna háromszoros Spartathlon-teljesítő, aki az első maratonját Érdy Gábor edzésterve alapján teljesítette.

Folyamatosan töri a fejét, ezért az egyesület által szervezett versenyek is folyamatosan változnak, a kínálat bővül, a nagyobb kihívást kedvelők és a kezdők egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelő terepet, távokat. A kezdeti, éves viszonylatban kb. 300-400 fő után napjainkra az egy évben a versenyekre érkezők száma már 1200-1500 fő körül van. Sokan érkeznek messzebbről ezekre az eseményekre, és viszik városunk jó hírét.

Másokkal együtt a kezdetektől részt vesz a Dobó Gimnázium pályáján szervezett ingyenes edzések lebonyolításában, vezetésében.

Több alkalommal szervezett nyílt napot, jótékonysági futást az egyesület tagjainak segítségével, akiknek önkéntes munkájára a Dunaparti Futópartik lebonyolításánál is számíthat.

Főállásban dolgozik, s emellett koordinálja az egyesület életét, tevékenységét. Nagyrészt így az ő érdeme, hogy a magyar futótársadalomban, ha meghallják városunk nevét, már összekötik az Esztergomi Futóművekkel, illetve a Dunaparti Futópartikkal, valamint az Esztergom Félmaratonnal.

Érdy Gábor 2014-től a BSI esztergomi Futónagykövete.

3 gyermeke van, Esztergomban él a családjával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT