Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Március 12. 08:11, szerda | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Átverés a legcsodásabb magyar helyek listája Esztergommal

Átverés a legcsodásabb magyar helyek listája Esztergommal

A világ egyik leglátogatottabb oldala szerint Esztergom Magyarország 6. legcsodálatosabb helye, írtuk múlt héten. Azóta kiderült, a lista egy magyar újságíró kreálmánya, hogy ezzel tesztelje a hazai sajtó reakcióját.

A világ egyik leglátogatottabb oldala, a BuzzFeed többször foglalkozott már Magyarországgal, a különböző nevezetességekkel, ételekkel, így joggal gondolta a hazai sajtó, hogy ezúttal is ez történt. Hittük a fővonalas magyar sajtótermékek mellett mi is, hogy egy turistaszemnek köszönhetően összeállította a legcsodásabb magyar helyek listáját a lap.

Ehhez képest azonban kiderült, hogy csupán egy bejegyzésről van szó, amit egy magyar újságíró, Bede Márton készített. Az Index egykori, a 444.hu jelenlegi munkatársa azt igyekezett tesztelni, hogy „a magyar média és annak fogyasztói tényleg nagykanállal megesznek-e mindent, amiről azt feltételezik, hogy azzal a Művelt Nyugat üzen nekünk valamit, mond rólunk véleményt és árazza be értékeinket”.

Mivel a világ 139. leglátogatottabb oldalának egy része szerkesztett tartalom, a más felét pedig amatőr blogolók készítik, így könnyen elkészülhetett az állítólagosan tesztnek szánt, ám mégis némileg átverésnek is nevezhető írás.

Első lépésként a hasamra ütve kitaláltam a teljesen semleges Michael Lewis nevet, és regisztráltam a Buzzfeedre. A saját képemet nem rakhattam ki, nehogy egyből lebukjak ismerős újságírók előtt, így egyszerűen loptam egyet az internetről. Gyorsan kitanultam a Buzzfeed szerkesztőfelületét – ez senkinek sem tarthat tovább fél óránál, aki szerkesztett már blogot vagy bármilyen egyéb internetes tartalmat – majd nekiálltam összerakni az én kis cikkecskémet” – írta leleplező cikkében az újságíró.

A „tesztet” mi is büszkén megettük egyebek közt az Index, a Hír24 vagy a Nők Lapja mellett, és távol állt tőlünk a félrevezetés. Ezzel együtt azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy Esztergom – minden közéleti ügyet félretéve – bizony rajta van Magyarország legcsodálatosabb helyeinek listáján.

A teljes leleplező cikk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT