Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 27. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az államcsőd szélén tántorog Ukrajna

Az államcsőd szélén tántorog Ukrajna

A kelet-európai államot leminősítették, mert gazdaságát recesszió sújtja, gyengülő fizetőeszközük védelmére pedig devizatartalékaikat is be kellett vetniük. A 2011-ben az egyszer már hazaküldött Nemzetközi Valutaalapot visszahívnák, de az elvárt reformok még váratnak magukra.

Múlt pénteken mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ukrajna eddig is nagyon gyenge adósbesorolását a Moody's hitelminősítő. A döntés hátterében az ukrán devizatartalékok aggasztóan alacsony szintje, a közelgő ukrán elnökválasztás politikai kockázatai és az Oroszországhoz fűződő viszony romlása álltak.

Ukrajnát nagyon rosszul érintheti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pénznyomdájának esetleges visszafogása. Közben Ukrajna költségvetési és külkereskedelmi hiánya is felfelé kúszik, sok befektető már amiatt aggódik, hogy Ukrajna nem tudja teljesíteni adósságszolgálatát.

Mindezek azonban már csak tünetei annak a hatalmas problémahalmaznak, mellyel északkeleti szomszédunk küszködik. Ha az ország kormánya rosszul lép, akkor könnyen szakadékba zuhanhat az ország.

Ukrajna, akárcsak a többi keleti-európai ország, komolyan megsínylette a 2008-2009-es világgazdasági válságot: 15 százalékot zuhant a GDP. Az ukrán gazdaság azóta gyakorlatilag nem tudott magára találni, az ország tavaly újra recesszióba süllyedt, az idei második negyedévben éves alapon is még 1,1 százalékos volt a gazdaság zuhanása, az ipari termelés pedig 5,3 százalékkal csökkent az év első felében. Míg 2009-ben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) dollármilliárdjai segítettek abban, hogy ne merüljön el a kelet-európai ország, ennek az együttműködésnek – és a washingtoni pénzforrások áramlásának – 2011-ben vége szakadt, miután az ukrán kormány késlekedett a reformok végrehajtásával írta a hvg.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).