Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2012. Szeptember 01. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: mti, fotó: lvp

Az állami inkasszó felfüggesztését kéri az esztergomi önkormányzat

Az állami inkasszó felfüggesztését kéri az esztergomi önkormányzat

Az állami inkasszó felfüggesztését kérik Esztergom képviselői a nemzetgazdasági minisztertől, erről határozott pénteken egyhangúlag a testület. A város pályázatot nyújt be a minisztériumhoz az önkormányzat megsegítésére.

A kérés indoklásakor több képviselő elmondta, hogy Esztergom a fizetésképtelenség szélén áll, azonban a 733 millió forintos inkasszó felfüggesztésével elérhető, hogy a város alapszinten működjön és végrehajthassa az adósságrendezést.

Az állam 2011 decemberében város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket, azonban az önkormányzattól inkasszóval leemeli ezen intézmények működtetési költségét, ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el.

Zoltai Dániel, fideszes képviselő elmondta, a miniszternek joga van az inkasszó végrehajtását felfüggeszteni és információi szerint törvénymódosítás készül Esztergom helyzetének megoldása érdekében.

Több hét, mire ez átfut. Az inkasszó felfüggesztésével november végéig lenne pénzünk” – tette hozzá.

Tétényi Éva független polgármester kezdeményezte, hogy a testület felterjesztési jogával élve kérjen törvénymódosítást, azaz a felfüggesztés helyett töröljék el az inkasszót.

Ha a felterjesztést választjuk, a kormányzatnak kötelező a kérdést megtárgyalni, ez a saját városunk érdekében szükséges lépés” – fogalmazott a szavazás előtt a polgármester. Ezt a kezdeményezést a testület többségét adó Fidesz-frakció leszavazta.

A testület 13 igennel megszavazta, hogy a település pályázatot nyújt be az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére rendelkezésre álló forrásokra 1,1 milliárd forint erejéig, mely az állami inkasszó nagyságával megegyező összeg.

Az ülésen Tétényi Éva ismertette, hogy a városnak több tízmilliós, 90 napos lejárt tartozása van egy hitelezővel szemben, a testületnek ezért a törvények szerint kötelező új adósságrendezést indítani. Az aljegyző közölte, a testületnek a 90 napos lejárat után nyolc napja van, hogy tárgyalásokat indítsanak a hitelezővel az összegről.

Tájékoztatása után a fideszes képviselők leszavazták a polgármester indítványát az új adósságrendezési eljárás kezdeményezéséről, és a fideszes Zoltai Dániel képviselő indítványát fogadták el, hogy a hitelezővel tárgyalásokat kezdenek az adott követelés átütemezésére.

A polgármester a nyílt ülés utolsó napirendi pontjaként, sokadik alkalommal, működésképtelenségre hivatkozva előterjesztette a testület önfeloszlatását, melyet a testület többségét adó Fidesz-frakció nem szavazott meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.