Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Május 15. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az állami karantén házi karanténra váltását tervezi a szlovák kormány

Az állami karantén házi karanténra váltását tervezi a szlovák kormány

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a szlovák kormány azokat a törvényi változtatásokat, amelyek alapján hamarosan bevezethetnek egy olyan mobilapplikációt, amelynek használata lehetővé teszi,

hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet a Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben bevezetett intézkedések részeként jelenleg állami karanténintézményekben kell tölteniük.

A mobilapplikáció bevezetéséhez szükséges - a kormány által most jóváhagyott - törvényi változtatások gyorsított eljárásban még csütörtökön a parlament elé kerülnek, s jóváhagyásuk estén akár már a jövő héten bevezethetnék őket. Az applikáció a mobilszolgáltatók helymeghatározási adatait, illetve a telefon kameráját használná annak ellenőrzésére, hogy a házi karanténban lévők betartják-e a karanténelőírásokat. Az applikáció használata ingyenes és önkéntes alapú lenne, alternatív megoldásként szolgálna a karanténidőszaknak az állami intézményekben történő eltöltésére. Az úgynevezett "intelligens karantén" bevezetését azzal indokolták, hogy az tehermentesítheti az állami karanténintézményeket, és komfortosabbá teheti az érintettek számára a karanténidőszakot.

A pozsonyi kormány csütörtöki ülése után Marek Krajcí egészségügyi miniszter a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva megfontolandónak nevezte az új koronavírus terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett rendkívüli helyzet felülvizsgálatát, amivel - mint mondta - a központi válságstáb is foglalkozni fog.

Bár a pozsonyi kormány - a járvány szlovákiai terjedésének csökkenő mutatóira hivatkozva - már hetekkel ezelőtt elkezdte a korlátozások feloldását, eddig nem hozott nyilvánosságra új információkat a határok újranyitásával kapcsolatos esetleges tervekről. Ezzel összefüggésben Igor Matovic kormányfő csütörtökön a szlovák hírügynökségnek azt mondta: ambíciójuk a határok mihamarabbi megnyitása, de annak "összhangban kell lennie a józan ésszel".

Közben úgy tűnik, hogy az országban az elmúlt két héthez hasonlóan ezen a héten is átlagban napi öt alatt maradhat a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma. A központi válságstáb honlapján csütörtökön közölt adatok szerint hétfőn 8, kedden 2, szerdán pedig 8 személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig 1477 fertőzöttet tartanak nyilván. Az újonnan gyógyultnak nyilvánítottak száma több mint két hete minden nap meghaladta az újonnan regisztrált fertőzöttek számát. A nyilvántartás szerint szerdán 52 esettel 1112-re nőtt a hivatalosan gyógyultnak minősítettek száma, a kór elismert halálos áldozatainak száma 27, és eddig már közel 132 ezer vírustesztet végeztek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.