Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2013. Január 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az ÁSZ ellenőrzi a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodását

Az ÁSZ ellenőrzi a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodását

Az Állami Számvevőszék megkezdte a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának helyszíni ellenőrzését, melynek célja annak értékelése, hogy a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzat gazdálkodási kereteinek kialakítása, gazdálkodása és feladatellátása megfelelt-e a hatályos jogszabályoknak. Az ellenőrzés I. ütemben Kecskeméten és Miskolcon indult-tudatta az ÁSZ Hírportál.

Az államháztartás részét, az önkormányzati alrendszer egyik elemét képezik a nemzetiségi önkormányzatok. A nemzetiségi önkormányzatok lehetnek települési, területi (együtt helyi) és országos nemzetiségi önkormányzatok, biztosítva a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak az érvényesítését. A jelenleg induló ellenőrzés a települési nemzetiségi önkormányzatokra, és a gazdálkodási feladataik végrehajtását - megállapodás alapján - ellátó települési önkormányzatokra terjed ki, I. ütemben Kecskeméten és Miskolcon.

A nemzetiségek helyzete, támogatása mind hazai, mind EU-s szinten kiemelt figyelmet kap napjainkban. A helyi kisebbségi/nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodására és támogatási rendszerére vonatkozó jogszabályok a 2010-2012. években jelentős változásokon mentek át. Az ÁSZ utoljára 2006. évben vizsgálta a települési kisebbségi önkormányzatok gazdálkodását, költségvetési támogatásának felhasználását.

Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzat gazdálkodási kereteinek kialakítása, gazdálkodása és feladatellátása megfelelt-e a hatályos jogszabályoknak. Ennek keretében az ÁSZ ellenőrzése a következő területekre terjed ki:

a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzat és a települési önkormányzat együttműködésének szabályozása és az előírt működési feltételek biztosítása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak;
a felek együttműködése megfelelt-e a megállapodásnak a gazdálkodási feladatok szabályszerű ellátásában, ennek keretében betartották-e a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásához kapcsolódóan a költségvetésre és zárszámadásra, a gazdálkodás szabályozására, az operatív gazdálkodási jogkörök gyakorlására vonatkozó előírásokat;
a jegyző biztosította-e az önkormányzati hivatal belső ellenőrzése keretében a településii kisebbségi/nemzetiségi önkormányzattal összefüggő gazdálkodási feladatok belső ellenőrzését;
a feladatalapú támogatás felhasználása, a folyósított feladatalapú támogatással történő elszámolás az előírásoknak megfelelő volt-e;
a települési kisebbségi/nemzetiségi önkormányzat feladatellátása összhangban volt-e a vonatkozó jogszabályi előírásokkal.

Címkék: ÁSZ

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 30. 08:35, péntek | Belföld

Duna House: átlagosan legalább harminc millió forint szükséges egy ingatlan megvásárlásához

Míg két-három évvel ezelőtt nagy átlagban húsz millió forint elegendő volt egy ingatan megvásárlásához, addig ma már legalább harminc millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez a Duna House elemzése szerint.

2022. Szeptember 30. 08:29, péntek | Belföld

Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek

Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.

2022. Szeptember 30. 06:00, péntek | Belföld

Nagyszabású programsorozattal ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünnepelhetünk.

2022. Szeptember 30. 06:00, péntek | Belföld

Szalay-Bobrovniczky: a szankciók miatt kialakult gazdasági válság ellenére a haderőfejlesztés tovább folytatódik

A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják.