Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2016. Július 14. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: VIPR

Az átlagnál kevesebb fájdalomcsillapítót szednek a Komárom-Esztergom megyeiek

Az átlagnál kevesebb fájdalomcsillapítót szednek a Komárom-Esztergom megyeiek

Jó hír, hogy a Közép-Dunántúl lakosai jóval kevesebb fájdalomcsillapítót szednek mozgásszervi problémáikra, mint az országos átlag, sőt többet is tudnak az alternatív, helyileg ható fájdalomcsillapítási lehetőségekről.

Nemrégiben készült egy országos reprezentatív kutatás arról, hogy a mozgásszervi fájdalmak hány embert érintenek, és ezeket miként kezelik.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy három felnőttből 2 már biztosan találkozott valamilyen ízületi vagy izomfájdalommal, és ez az arány az idősebbek körében még magasabb, 80 százalékos.

„A fájdalomcsillapítók nagy részét ezekre a fájdalmakra szedjük, holott nem kellene” – állítja Füri Judit reumatológus szakértő.

„Gondoljunk bele, egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros kölcsönhatások elkerülése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából”.

A magyarok többsége még mindig csak a fájdalomcsillapító tablettákban hisz, holott léteznek helyileg ható krémek és gélek, amelyekkel ki lehetne váltani ezeket. Ezzel ellentétben Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyékben lakók eléggé tisztában vannak az egyéb lehetőségekkel. Az itt lakók 53 százaléka inkább a különböző, helyileg ható krémeket, géleket választja, 12-12 százalékuk pedig alternatív módszert vagy tapaszos megoldást keres.

„A mozgásszervi fájdalmakat érdemes több órán át ható fájdalomcsillapító krémekkel kezelni. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő idősebbeknek, mivel így nem terhelnék tovább a szervezetüket! Ezáltal csökken a gyulladás is, illetve elkezdhető a gyógytorna, ami a legtöbb esetben kulcsfontosságú” – tette hozzá Füri Judit reumatológus szakorvos.

Az ízületi és mozgásszervi fájdalmak hátterében gyakran a mozgásszegény életmód és a túlsúly áll. A probléma megoldását pont a rendszeres mozgás és a gyógytorna szolgálná, de erre a fájdalommal élő betegek képtelenek. A szakemberek szerint pont emiatt is fontos a helyi fájdalomcsillapítás, amivel lehetővé válik a gyógytorna és a jótékony mozgás, az életmódváltás. Ennek jegyében indult útjára a Magyar Nyugdíjasok Országos Egyesületének társszervezésében az Országos Szeniortánc Roadshow is, amely egy, kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett mozgásformát mutat be az érdeklődőknek. A program júniusban Veszprémbe és Székesfehérvárra látogatott el, míg esztergomi állomása júliusban várható.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 24. 19:28, szombat | Helyi

Elégedetten zárja az évet a Kivirágzó Esztergomért Alapítvány

Köszönik Mindenkinek az eddigi bizalmat, támogatást és a sok lehetőséget. Jövő tavasszal újult erővel folytatják.

2022. December 16. 14:34, péntek | Helyi

SIKERES KIÁLLÍTÁSOK AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN

Az Eurohíd Alapítvány 2021 végén szomorú szívvel hagyta el a kiállításoknak majd 10 esztendeig otthont adó Rondella Galériát.

2022. December 15. 14:26, csütörtök | Helyi

Esztergomi intézményt is támogat a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. mintegy 600 ezer forinttal támogatta az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumot, melyből okostáblát vásároltak a kémiaterembe. Az oktatást segítő eszközt december 14-én, szerdán adták át.

2022. December 08. 16:49, csütörtök | Helyi

MEGNYÍLT A X. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány szokásos adventi kiállítását a Kapcsolatok Házában, X. Művészet Esztergomért címmel.