Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Április 26. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Az éghajlatváltozásra fókuszál idén a Felfedezők napja

Az éghajlatváltozásra fókuszál idén a Felfedezők napja

Az éghajlatváltozásra fókuszál idén a Felfedezők napja - Kutatóexpedíciók Fesztiválja, amelyet szombaton rendeznek meg a Millenáris parkban.

A Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett rendezvényen éghajlatkutatók, biológusok, bolygókutatók, vulkanológusok, geográfusok mutatják be mások mellett a terepi kutatás világát az érdeklődőknek. A látogatók a rendezvény előadásain, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be munkájukba, módszereikbe és megismerkedhetnek a felfedezők eszköztárával is. A fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a kutatóexpedíciók fontosságára, bemutassa azok tudományos gyökereit, és kedvet ébresszen a jövő generációjában a tudományos kutatómunka iránt - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, ötven év alatt rengeteget változott a Föld klímája és szembetűnően átalakult a környezet terhelése. A jelenség okainak és következményeinek feltárása ma az emberiség egyik legnagyobb kihívása. A Felfedezők napján ezért magyar kutatók, földtudósok, biológusok, régészek, társadalomtudósok feltáró munkáikon keresztül közérthetően mutatják be ezeket a változásokat a látogatóknak.

A bemutatókon túl a vállalkozó szelleműek azt is kipróbálhatják, hogy helyt tudnának-e állni egy valódi expedíción. Aki teljesíti a hétpróbát, akár utazást is nyerhet a szlovákiai Kis-Fátrába.

A gyerekek a kötélmászó pálya meghódítása mellett tervezhetnek óceán átevező kajakot, megépíthetik a Gellért-hegyet vagy akár mamutfog-szakértővé is válhatnak.

Az esemény keretében idén is átadják a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést olyan expedíciós feltáró tevékenységért adományozzák, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár és jelentős nemzetközi figyelmet kelt. Az elismerést korábban Börcsök Péter barlangkutató, a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs, Sántha István szociálantropológus, Ősi Attila paleontológus, valamint Magyari Enikő paleoökológus vehette át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során