Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2011. December 22. 08:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Az égig húzták az arany csíkot

Az égig húzták az arany csíkot

Három emberrel a fedélzetén kezdte meg útját a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Szojuz TMA-03M típusú űrhajó a bajkonuri űrrepülőtérről szállt fel a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint délután. A csoport parancsnoka az orosz Oleg Kononyenko, a legénység tagja az amerikai Don Pettit és a holland Andre Kuipers. Az űrállomást pénteken érik el, ahol márciusig együtt dolgoznak három másik asztronautával. Az űrhajó rendszerei rendben működnek.

Nyolc perccel a felbocsátása után Föld körüli pályára állt, majd megkezdte az automatikus megközelítési manővert. A tervek szerint az új legénységre 71 kísérlet elvégzése vár, egyebek között mintát vesznek az űrállomás felszínéről, mert a tudósok arra kíváncsiak, hogy megélnek-e esetleg rajta mikroorganizmusok.

A következő hónapokban két Progressz teherűrhajó kapcsolódik az állomáshoz, valamint az ATV automata európai űrhajó és az első magánűrhajó, a teherszállító amerikai Dragon, amely szintén személyzet nélkül repül.

Jelenleg csak orosz űrjárművek tartják a kapcsolatot az állomással, de ez is veszélybe került, amikor augusztusban felrobbant egy Progressz. Ez volt az első ilyen baleset 1978 óta. Az Egyesült Államok mintegy 50 millió dollárt fizet az orosz űrügynökségnek egy-egy amerikai utasért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.