Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Az előkerült hibát még ki lehet javítani” – évente indokolt a gázkészülékek felülvizsgálata

„Az előkerült hibát még ki lehet javítani” – évente indokolt a gázkészülékek felülvizsgálata

A Székesfehérvári Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság vizsgálatai a komplex ellenőrzési terveknek köszönhetően jó nagyságrenddel fedik le a régiót. A halállal járó rendkívüli események, a problémák többsége a lakosság szintjén, gázos balesetek formájában jelentkezik. A szén-monoxid mérgezések, gázszivárgásos balesetek megelőzése érdekében a kormány rendeletben kötelezte a lakosságot a gázkészülékek gázellátó rendszerek ötévenkénti ellenőrzésre. A Rádió Orient műsorában Németh László ezen túlmenően, a gázfogyasztó készülékek éves karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság két szakterületet fog össze. A mérésügyi szakterület szerv a mérésügyben a joghatással járó mérőeszközöket, például a benzinkutak többek között az üzemanyagtöltő állomások kútoszlopait, tartályait a közüzemi fogyasztásmérőket, valamint a jogszabályban meghatározott mérési feladatokra használt mérlegeket és a súlyokat hitelesíti. A műszaki biztonsági szakterület a veszélyes berendezések hatósági felügyeletét, a gőzkazánok és a nyomástartó berendezések ellenőrzését látja el. A hivatal hatásköre emellett a veszélyes folyadéktároló létesítményekre, a sajátos építményfajták és a villamos erőművek engedélyezésére, továbbá a villamosvezeték jogra, valamint villamos és gáz biztonságtechnikára is kiterjed – mutatta be a szervezet munkáját Németh László igazgató.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, az elmúlt években stabil állapot alakult ki a szakigazgatási szervnél. A többszöri integráció, jelentős változásokat indukált a szervezet életében, melyekhez sikerrel alkalmazkodtak. A feladatkörök, a többi szervezethez hasonlóan, módosulnak, megújulnak. Példának említette, hogy a szerencsejáték eszközökkel kapcsolatos résztevékenység jelentősen leszűkült, ugyanakkor a liftek felügyeletével új hatáskört kapott a hatóság.

A Székesfehérvári Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság számára a logisztika, a feladatok időbeni teljesítésének elérése okozott kisebb problémákat. Az igazgató hozzátette, a szerencsejáték eszközök forgalmazásának jelentős leszűkítése csökkentette feladataikat.

„Meg kellett tanulni katalizátornak lenni a kormányhivatal és a szakmai irányító szerv között” – emelte ki a kettős irányítás során felmerült legnagyobb feladatot a Rádió Orient vendége. Németh elmondta, a szervezetek hozzáállása, a jó kommunikáció és szoros együttműködés miatt ez nem okozott nagyobb gondot. „Változtatni kellett az irányításban. Az átalakítás révén új dolgok jöttek elő” – jelentette ki. Hozzátette, a társszervekkel korábban is rendszeres kapcsolatban voltak. A kormányhivatalban felerősödtek a kapcsolatok, a közös ellenőrzés révén továbbfejlődött a viszony.

A székesfehérvári hatóság ellenőrzési munkáját az összevont ellenőrzési terv, a kormányhivatal ellenőrzési bizottsága által elkészített munkaterv és a katasztrófavédelmi megyei igazgatóságok veszélyes ipari üzemeinek ellenőrzési terve alapján végzi. A hivatal illetékességi területe 3 megyét fed le, így az ellenőrzések komplexek a régióban. Németh hozzátette, a mérésügy vonatkozásában a fogyasztóvédelemmel közösen zajlanak a vizsgálatok.

A közigazgatási rádió vendége a fogyasztói panaszokról is beszámolt. Németh elmondta, leginkább a közüzemi fogyasztásmérőknél fordulnak elő kifogásolások. „Amennyiben a fogyasztó vállalja a felülvizsgálat költségét, szemrevételezési eljárás majd pontossági vizsgálat történik az érvényes hitelesítéssel rendelkező mérőeszközöknél. Az ellenőrzésről hatósági igazolvány bizonyítvány készül. Amennyiben valóban volt probléma a vizsgálat során a fogyasztói panasz beigazolódik, annak a 10-20 ezer forintos díját a szolgáltató fizeti ki” – magyarázta az eljárás folyamatát az igazgató.

„Az ellenőrzési tervek jó nagyságrenddel fedik le a régiót. A problémák többsége a lakosság szintjén jelentkezik” – utalt a szén-monoxid mérgezések terjedésére a vendég. Németh kiemelte, minden esetet kivizsgálnak. A hibák az összes esetben a fogyasztó oldalán voltak. Az igazgató a rossz szellőztetést, a páraelszívó problémáját és a készülékek elhanyagolt karbantartását nevezte meg a balesetek okaiként. „A kormányzat a balesetek számának emelkedése miatt rendeletben kötelezi a lakosságot a gázellátó rendszerek ötévenkénti felülvizsgálatára. Ezen időszakokon belül, a gázkészülékek karbantartása ellenőrzése évente feltétlenül indokolt” – emelte ki az üzembentartó használó felelősségét az igazgató.

A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság további feladata a sajátos építményfajták, köztük az üzemanyagtöltő állomások műtárgyainak, technológiai rendszerének engedélyezése. Németh elmondta, az elhelyezés vonatkozásában szakhatóságokat vonnak be. A vendég kiemelte, a töltőállomások felrobbanásának lehetősége kizárt, a levegőtisztaság esetében pedig automata monitoring rendszer ügyel a káros anyagok kiszivárgásának megakadályozására. „Amennyiben a hibajelzést problémát követően nem történik meg a javítás, a 7. napon a rendszer automatikusan letiltja a kútoszlop működését” – jelentette ki az igazgató.

A hatóság munkájában a jövőben jelentős feladattömeget jelent a liftek felügyeletének áttelepítése. A jogalkotó szándéka világos, azonban végrehajtási rendelet még nem született meg – emelte ki a változásokat Németh. Hozzátette, a többi területen csekély az eltérés, mindössze a nagy beruházások száma esett vissza. „A jövőben a hatáskörök egymás közötti arányának átalakulása várható. A hatóság célja a feladatok maradéktalan ellátása és a több lábon állás további szélesítése” – emelte ki. A vendég végezetül hozzátette, az ellenőrzések során nem a hibást, hanem magát a hibát keresik. „Az előkerült hibát még ki lehet javítani” – hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;