Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Augusztus 15. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: MTI

Az ember okozta a nagy testű őskori állatfajok kihalását

Az ember okozta a nagy testű őskori állatfajok kihalását

Az ember játszotta a döntő szerepet a nagy testű őskori állatfajok, az úgynevezett pleisztocén megafauna tízezer évvel ezelőtti kihalásában - tették közzé következtetésüket brit kutatók.

A nagyszabású kutatási projektben az exeteri, a cambridge-i, a readingi és a bristoli egyetem tudósai vettek részt, akik eredményeiket az Ecography című ökológiai folyóirat legújabb számában mutatták be.

A pleisztocén megafauna alatt azokat a nagy testű emlős-, madár- és hüllőfajokat értik, amelyek a pleisztocénben éltek és a jelenkor (holocén) beköszönte előtt haltak ki. Eltűnt a Föld színéről a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius), a kardfogú tigris (Smilodon populator), kipusztult a gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) és a glyptodont (óriás tatu, Glyptodon clavipes) - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kihalási hullámot egyes tudósok a klímaváltozással magyarázzák, mások az ember terjeszkedésével és a túlzott vadászattal hozzák összefüggésbe, de léteznek olyan elméletek is, amelyek szerint a pleisztocén megafauna végzetét járványok okozhatták.

Az évtizedek óta folyó tudományos vitát látszik eldönteni a brit kutatás, amelynek keretében a tudósok több ezer forgatókönyvet futtattak le, feltérképezve minden egyes faj kihalásának idejét és a különböző térségek benépesülésének dátumát. Az adatokat a továbbiakban az elmúlt 90 ezer év éghajlati változásaival is összevetették.

Az elemzések során a világ valamennyi régiójában egyértelműen kirajzolódott a nagy testű állatok kihalásának és az ember megjelenésének időbeli egybeesése.

"Az ember játszotta a főszerepet a megafauna kihalásában" - fogalmazott Lewis Bartlet, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy a változó éghajlat legfeljebb felgyorsította kihalásukat.

Mint kifejtette, nem lehet eldönteni a folyamatot meghatározó pontos okokat, azaz hogy a túlzott vadászat miatt tűntek-e el ezek a fajok vagy a tűz használata bizonyult végzetesnek számukra, esetleg a nagy testű állatok egyszerűen kiszorultak élőhelyeikről.

A Daily Mailnek nyilatkozva Lewis Bartlett rámutatott, hogy az ember megjelenése végzetesebbnek bizonyult, mint a klímaváltozás.

"Kutatásaink megcáfolják azt a mítoszt, hogy a korai ember harmóniában élt a természettel" - fogalmazott a brit tudós.

Címkék: állat, őskor, faj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.