Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 29. 14:53, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Az energiaár-emelés nem haladja meg az infláció szintjét

Az energiaár-emelés nem haladja meg az infláció szintjét

A fogyasztók zavartalan ellátása, az indokolt költségek növekedése és az áfakulcs változása nyomán szükségessé vált árrendezésekkel biztosítható a villamos energia...

És a földgáz az egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a jövő évben.

A lakosság teherviselő képességét is figyelembe véve 2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében.

A sokak számára nehezen kigazdálkodható terhet jelentő rezsiköltségek az elmúlt években gyors ütemben növekvő részt tettek ki a magyar családok, háztartások kiadásaiból. A kormány a szociális biztonság erősítése céljából állami ármeghatározást vezetett be a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. Az intézkedések nyomán 2010 áprilisa óta a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árak mindössze egy-egy alkalommal emelkedtek. A távhő árát a kormány 2011. március 31. óta változatlan szinten tartotta – írja a közlemény.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások – egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai – következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett. A lakosság teherviselő képességének teljes körű figyelembe vétele mellett a rendszer további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását biztosítani képes árrendezés indokolt 2012. január 1-jétől.

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árai szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az áfakulcs-változás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben – országos átlagban 2,7 százalékkal – emelkednek – írja az NFM.

A földgáz esetében az egyes díjak – az indokolt költségek változásával összhangban – 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az áfakulcs-módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás – 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott – árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét – olvasható Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni