Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 31. 08:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Szövetség Esztergomért Összefogás

Az Esztergom Barátainak Egyesülete is csatlakozik a Szövetséghez

Az Esztergom Barátainak Egyesülete is csatlakozik a Szövetséghez

Az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) szándéknyilatkozatban jelentette be, hogy csatlakozni kíván a Szövetség Esztergomért – Összefogás programjához és annak megvalósításában tevékenyen részt kíván venni a jövőben.

Az Esztergom Barátainak Egyesülete az Esztergomi Sétahelyszépítő Egyesület (1893) eszmei jogutódjaként 1983-ban lokálpatrióta érzelmű polgárok kezdeményezésére alakult meg.

Alapításkor deklarált legfőbb célja Esztergom város épített- és természeti örökségeinek védelme, szellemi és tárgyi örökségvédelem, a hagyományok, az arra érdemes esztergomi polgárok emlékezetének ápolása, az ifjúság városszeretetre nevelése, valamint a város- és turizmusfejlesztési koncepciók véleményezésén keresztül a városfejlesztési feladatok megvalósításának segítése.

1984-ben az EBE szervezett az országban elsőként a fiatalok részére városvédő tábort, amely azóta országos mozgalommá szélesedett. Az 1984 óta eltelt időben 27 tábor került megrendezése, amelyen a résztvevő fiatalok száma már meghaladta az 1700 főt.

Az egyesület fennállása óta folyamatosan ápolja, gondozza Esztergom város emléktábláit, folyamatosan támogatja a helytörténeti kutatásokat.

Az egyesület tagságának többsége elkötelezett a konzervatív polgári értékrend mellett. A tagság mértékadó többsége két ízben, 1998-ban és 2002-ben, az önkormányzati választások alkalmával már állást foglalt, hogy Esztergom jövőbeni fejlődését a széleskörű polgári összefogásban látja biztosítottnak, ezért is jelezte csatlakozási szándékát a Szövetség Esztergomért – Összefogáshoz.

A csatlakozási szerződést 2013. november 6-án szerdán déli 12 órakor a Szövetség képviseletében a szervezet koordinátora dr. Völner Pál államtitkár, az EBE részéről pedig Koditek Pál az egyesület elnöke írja alá. Az aláírásra a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Nagytermében kerül sor, ahol az Összefogás megalakult 2013. szeptember 30. napján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.